Ugrás a tartalomra
A szerződések aláírása
Pannon RTV / Ürményi Frigyes

18 millió dinár támogatás a mezőgazdasági termelőknek

2017-12-14
15:54
2017-12-14
18:24
Forrás
Pannon RTV
Csütörtökön a tornyosi, a búránysori és kevi gazdák írták alá a sikeres pályázatokról szóló szerződéseket a zentai önkormányzattal.

A mezőgazdasági, vissza-nem térítendő támogatással az aszályos nyár következményeit igyekszik enyhíteni a község. A gazdák szerint a pénzre nagy szükség van.

A gazdaságok nagy része már nem először pályázott községi pénzeszközökre. Az önkormányzat idén is a mezőgazdaság-fejleszetési költségvetési pénzalapból biztosította a vissza-nem térítendő támogatások összegét. Molnár Csikós Ilona, Búránysor: „Tavaly is pályáztunk, a földtámogatást meg is kaptuk. Az idén is ezt kaptuk meg. Jövőre állattenyésztésre, birkára, kosra, ilyesmire szeretnénk még pályázni, ha sikerül.”

A szerződés

A gazdák a pénzt bármire elkölthetik. Vannak, akik az adót fizetik ki a támogatásból, míg mások a folyamatban lévő szántásnál használják fel az elnyert eszközöket. Nagy Boldizsár, Kevi: „Pályáztam tavaly is, az idén is vetőmagra, amelyet meg is kaptam. Nagyon jól jön ez a kis pénz is. Valószínűleg üzemanyagot fogunk rajta venni.”

A szerződések aláírása

Összesen 1220 pályázatot bíráltak el pozitívan. Minőségi vetőmagra 925-en nyertek támogatást, állattenyésztés kategóriában 241-, a juh szakágban 40-, míg a méhészetben 14 sikeres pályázó volt. Ceglédi Rudolf, polgármester, Zenta: „Összességében sikeresnek ítéljük az idei pályázati ciklust, és az önkormányzat a lehető legnagyobb segítséget próbálja megadni ebben az évben ezzel a pályázattal, de igyekszünk a pályázati összeg nagyságával is könnyíteni a mezőgazdasági termelőkön enyhítve az idei hatalmas károkat, amiket a szárazság okozott.”

A támogatás összértéke közel 18 millió dinár. A mezőgazdasági alapot az önkormányzat 2013-ban alapította.

Zenta
mezőgazdasági támogatás
aszály

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:24, Frissítve: 18:31

Mindent a Batyuba!

Július utolsó hetében tartják Zentagunarason a legnagyobb délvidéki népművészeti tábort, a Batyu tábort. A programra idén is majd’ háromszáz fiatalt várnak.
15:22, Frissítve: 17:00

A Lány című film nyerte az Arany torony-díjat

Lukas Dhont belga rendező Lány című filmje érdemelte ki az Arany torony-díjat az Európai Filmek 25. Palicsi Fesztiválján. A filmkedvelők a tegnapi záróceremónia után még két alkotást nézhettek meg.
13:35, Frissítve: 15:32

Strandolás a Tisza-parton

A nyári melegben aligha találunk jobb kikapcsolódást, mint a strandolást. A magyarkanizsai Tisza-parton minden lehetőség adott, hogy kihasználjuk ezt.

Népszerű

Petrov Nikolina az év első babája Zentán

Tegnap délután megszületett az első zentai baba a helyi közkórház szülészeti osztályán. A kislány volt a kilencedik, aki a zentai szülészeten jött a világra idén, azonban ő volt az első községbeli.