Ugrás a tartalomra
A szerződések aláírása
Pannon RTV / Ürményi Frigyes

18 millió dinár támogatás a mezőgazdasági termelőknek

2017-12-14
15:54
2017-12-14
18:24
Forrás
Pannon RTV
Csütörtökön a tornyosi, a búránysori és kevi gazdák írták alá a sikeres pályázatokról szóló szerződéseket a zentai önkormányzattal.

A mezőgazdasági, vissza-nem térítendő támogatással az aszályos nyár következményeit igyekszik enyhíteni a község. A gazdák szerint a pénzre nagy szükség van.

A gazdaságok nagy része már nem először pályázott községi pénzeszközökre. Az önkormányzat idén is a mezőgazdaság-fejleszetési költségvetési pénzalapból biztosította a vissza-nem térítendő támogatások összegét. Molnár Csikós Ilona, Búránysor: „Tavaly is pályáztunk, a földtámogatást meg is kaptuk. Az idén is ezt kaptuk meg. Jövőre állattenyésztésre, birkára, kosra, ilyesmire szeretnénk még pályázni, ha sikerül.”

A szerződés

A gazdák a pénzt bármire elkölthetik. Vannak, akik az adót fizetik ki a támogatásból, míg mások a folyamatban lévő szántásnál használják fel az elnyert eszközöket. Nagy Boldizsár, Kevi: „Pályáztam tavaly is, az idén is vetőmagra, amelyet meg is kaptam. Nagyon jól jön ez a kis pénz is. Valószínűleg üzemanyagot fogunk rajta venni.”

A szerződések aláírása

Összesen 1220 pályázatot bíráltak el pozitívan. Minőségi vetőmagra 925-en nyertek támogatást, állattenyésztés kategóriában 241-, a juh szakágban 40-, míg a méhészetben 14 sikeres pályázó volt. Ceglédi Rudolf, polgármester, Zenta: „Összességében sikeresnek ítéljük az idei pályázati ciklust, és az önkormányzat a lehető legnagyobb segítséget próbálja megadni ebben az évben ezzel a pályázattal, de igyekszünk a pályázati összeg nagyságával is könnyíteni a mezőgazdasági termelőkön enyhítve az idei hatalmas károkat, amiket a szárazság okozott.”

A támogatás összértéke közel 18 millió dinár. A mezőgazdasági alapot az önkormányzat 2013-ban alapította.

Zenta
mezőgazdasági támogatás
aszály

Most

20:54

Borús napok jönnek

Vasárnap borult lesz az ég, Szabadka területén havas eső is előfordulhat. A hőmérséklet csökken, a legmelegebb órákban 3 Celsius-fok, éjszaka pedig fagypont körüli hőmérséklet lesz.
20:12

Fegyvert foglalt le a koszovói rendőrség

Két pisztolyt, lőszert és két kést foglalt le a koszovói rendőrség egy Gračanica melletti faluban hat albán nemzetiségű személytől. Az előállítottaktól pénteken két fémrudat is elkoboztak.
20:00, Frissítve: 20:10

A perui tengerparton tartott misét Ferenc pápa

Peru északi részén, Trujillo tengerpartján tartott misét Ferenc pápa szombaton, és azzal vigasztalta a tavalyi áradásokban földönfutóvá vált lakosságot, hogy együtt az élet minden viharát túlélhetik.
19:42, Frissítve: 23:20

Véget ért a 40. Dakar-rali

Az autósoknál a spanyol Carlos Sainz, a motorosoknál az osztrák Matthias Walkner bizonyult a legjobbnak. Gyenes Emánuel a 23. lett, Saghmeister Gábor a 79. helyen fejezte be a túrát.

Népszerű

Petrov Nikolina az év első babája Zentán

Tegnap délután megszületett az első zentai baba a helyi közkórház szülészeti osztályán. A kislány volt a kilencedik, aki a zentai szülészeten jött a világra idén, azonban ő volt az első községbeli.