Ugrás a tartalomra

1849-re emlékezik Zenta

2021.02.02
14:39
2021.02.03
15:38
Forrás
Pannon RTV
Az 1849-es eseményekre emlékeztek Zentán, a Felsővárosi temetőben. A koszorúzáson Homolya Ákos, történelem-földrajz szakos tanár mondott alkalmi beszédet, amelyben visszatekintett a 172 évvel ezelőtti történésekre.

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács, Zenta község önkormányzata, továbbá a helyi pártok és civil szervezetek képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait.

Juhász Lassú Kornélia, a megemlékezés moderátora beszédében kiemelte, bár sokak nevét homály fedi, emlékük tovább élteti őket.

Juhász Lassú Kornélia, könyvtáros, Városi Könyvtár, Zenta: „Óriási károk érték azokban a február eleji napokban városunkat. Felgyújtott házak, megrongált középületek jelezték a kegyetlenség megnyilvánulásait, mégis a legnagyobb veszteség az emberi értékekben volt mérhető. Majd 3000 fő esett áldozatául az öldökléseknek. Többségük neve ma is ismeretlen. Rájuk emlékezünk ma, hiszen tudjuk, hogy az emlékektől válnak ők valósággá, az emlékeinkből lesz a múltnak teste.”

Zenta
februar
Felsővárosi temető
koszorúzás
Szabadkai Főkonzulátus
MNT
Juhász Lassú Kornélia
könyvtáros
Városi Könyvtár
Magyar Nemzeti Tanács

Most

15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.
14:41, Frissítve: 15:46

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.