Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

20 éves a Topolyai Múzeum

2022.09.28
18:30
2022.09.28
20:50
Forrás
Pannon RTV
Az intézmény régészeti, helytörténeti, képzőművészeti tárlatoknak ad helyet, lehetőséget biztosít a korszerű tudományos kutatásokhoz, valamint számos programot szerveznek, amelyek minden korosztályt megszólítanak.
Pannon RTV/Kucor Dejan

A város szívében álló patinás, egykori Kray kastély falai között működik Topolya község múzeuma. Az intézmény húsz évvel ezelőtt a szabadkai Városi Múzeum kihelyezett részlegeként jött létre, majd 2014-ben önállósult, az alapítói jogokat Topolya Község és a Magyar Nemzeti Tanács vette át.

A múzeumban régészeti, helytörténeti, irodalmi és képzőművészeti állandó kiállítás látható. A tárlatnézők betekintést nyerhetnek többek között a környék ős-, szarmata, - avar és középkori régészeti lelőhelyeinek anyagába, dr. Hadzsy János orvos, Tóth Ferenc író hagyatékába, vagy Harkai Imre építész könyvtárába. Az emeleti termekben jelenleg Csernik Attila, topolyai képzőművész retrospektív kiállítása található jelenleg.

Pannon RTV/Kucor Dejan

A múzeumban nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekekkel, fiatalokkal való foglalkozásra is. Az interaktív tárlatvezetéseken kívül kézműves foglalkozásokat, műhelymunkákat is szerveznek számukra.

Az interaktív, fiatalos, lendületes programok által a múlt értékei tovább élnek a közösségben. Már a legkisebbeknek is szerveznek foglalkozásokat, hiszen a múzeum ad helyet a Ringatónak, amely a családokat szólítja meg a zene nyelvén, mondókákkal, ölbéli játékokkal.

Topolyai Múzeum

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű