Ugrás a tartalomra

2023-ban már megtisztítják a szennyvizet Nagybecskereken

2020.11.09
14:52
2020.11.09
19:41
Forrás
Pannon RTV
Nagybecskerek Város szennyvíztisztítóját az Egyesült Arab Emírségekben működő Metito társaság építi majd - az erről szóló szerződést ma írták alá a nagybecskereki városházán.

Elhangzott, 32 hónapon belül megoldódik a bánáti város egyik legnagyobb kommunális problémája.

Nem nyújt túl szép látványt a Bega folyó, amely most az egész város szennyvízének gyűjtőhelye. Ha megvalósul a hétfőn aláírt szerződés, és a város Belgrád felőli kijáratánál megépül a szennyvíztisztító berendezés, akkor 2,5 év múlva már más lehet a kép. Branislav Nedimović, mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter: „Az eredmény az lesz, hogy ezentúl az úgynevezett másodosztályú víz kerül majd a Begába. Úgy gondolom, hogy a Bega folyó lesz ezért a leghálásabb, hogy egyszerűen fogalmazzak. Nem lesz többet egy folyóba vezetett cső, amelyen aztán kimegy minden, hanem a teljes szennyvizet megtisztítják, ekkor beszélhetünk életminőségről.”

A beruházást a Metito társaság valósítja meg, székhelye az Egyesült Arab Emírségekben van. Walid Madwar, alelnök, Metito társaság, Egyesült Arab Emírségek: „Európában Szerbia az első város, ahol a Metito dolgozni fog. Egyébként jelen vagyunk Délkelet-Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában. Szerbiát azért választottuk, mert sok szempontból érdekes beruházási hely, valamint egyéb kedvezmények miatt is.”

Nagybecskerek Városnak csak az a feladata, hogy telket biztosítson, és elkészítse a szennyvízelvezető fővezetéket, egészen a szennyvíztisztítóig. Simo Salapura, polgármester, Nagybecskerek: „Mintegy harminc hónap múlva egészségesebb környezetben fogunk élni. Tisztább lesz a Bega folyó, és azzal együtt még jobb életfeltételeket teremtünk a városunkban.”

A beruházás értéke harmincmillió euró. Ennek hetven százalékát közvetlenül a szennyvíztisztító kiépítésére fordítják. A tervek szerint negyven dolgozót foglalkoztatnak majd.

Nagybecskerek
szennyvíztisztító
Metito
Bega
Branislav Nedimović
Walid Madwar
Simo Salapura

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.