Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

25 éves a bácskossuthfalvi Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete

2022.06.18
15:27
2022.06.18
16:44
Forrás
Pannon RTV
Az egyesület a pályázatokon nyert pénzekből és támogatásokból folyamatosan vásárol felszerelést.

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte a bácskossuthfalvi Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete. Rövid ünnepi méltatást, majd egy közös ebédet követően egymás borait kóstolgatva, egyesületi találkozót tartottak a vincellérek.

Pannon RTV/Kovács Róbert

A két és fél évtized leghasznosabb eredménye az öt határkijárat fokozatos kiépítése, azaz szilárd aszfaltburkolat biztosítása a szőlőskertek és gyümölcsösök könnyebb megközelítése érdekében. Farkas László, elnök, Jánoshalmi Gazdakör, Magyarország: „Jó bor, jó egészség. Ezt jól tudják a bácskossuthfalviak is, hiszen azzal a céllal alakították meg 25 évvel ezelőtt az egyesületet, hogy minél nagyobb területen termesszenek szőlőt a faluban, és népszerűsítsék a borászatot is. Ma az egyesületnek már több mint 80 tagja van. Ez a nap nemcsak arról szólt, hogy az egyesület 25 éves, hanem azt is ünnepelték, hogy a Jánoshalmi Gazdakörrel ugyancsak 25 éve ápolnak gyümölcsöző együttműködést.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Ebből az alkalomból Farkas László, a Jánoshalmi Gazdakör elnöke emlékplakettet adott át a bácskossuthfalvi Rizling egyesület elnökének. A magyarországi vendég elmondta, az ifjabb borászok már a modern trendeket, a könnyedebb ízvilágot követik. „Előnyben részesítik, a mostani fiatal generáció, a könnyű, üde, iható rozé borokat, a testesebb vörösborok, azok gyakorlatilag háttérbe szorulnak. Tehát azokat a borokat részesítik előnyben, amelyekkel lazán, egy fröccs mellet beszélgetni tudnak, nem pedig azokat, amikre több évet kell várni, mert tudjuk, hogy azért a vörösborok négy-öt év múlva mutatják meg igazándiból magukat.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Bácskossuthfalván számos helyi kistermelő készít rendkívül jó minőségű borokat és egy nagy borászat is működik a településen, amelynek Méhes Béla az egyik társtulajdonosa. „2014-ben kezdtük el, nagyon egyszerűen. Volt egy üres területünk, ahol gabonaféléket termesztettünk, és úgy gondoltuk, talán egy nemesebb, hasznosabb cél lenne az, hogy ha olyan gyümölcsöt, és utána jutottunk el a szőlőig, szőlővel kezdenénk el foglalkozni, amivel nagyobb örömet tudunk okozni úgy saját magunknak, úgy a környezetünknek.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Az egyesület a pályázatokon nyert és támogatásokból befolyó pénzekből folyamatosan vásárol gépeket és egyéb felszerelést, amit a tagság közösen tud használni - mondta Fábrik Attila, a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületének elnöke. „A vajdasági egyesületeket összehívtuk, ezt minden évben megcsináljuk júniusban, ez egy úgynevezett egyesületi nyári borásztalálkozó. És még Magyarországról is érkezett a jánoshalmi delegáció. Arról szól az egész, mikor minden évben egyszer összejövünk és társalgunk, eszmecsere megy, kóstolgatjuk egymás borait.”

Az egyesület fennállásának 25. évfordulóját egy finom birkapaprikás mellett ünnepelték meg.

Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete
Bácskossuthfalva
Topolya

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.