Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

27 koronavírusos beteget kezelnek a szabadkai kórházban

2021.09.14
14:49
2021.09.14
18:27
Forrás
Pannon RTV
Folyamatosan nő az utóbbi két hétben a koronavírussal fertőzöttek száma Szabadkán, és emelkedik a kórházba utaltak száma is.

Dr. Gordana Krtinić, járványügyi szakember leszögezte ugyanakkor, hogy ennek ellenére a szakorvosi rendelések zavartalanul működnek. Jelenleg 27-en vannak kórházi kezelésen az észak-bácskai városban, közülük négyen lélegeztetőgépre szorulnak: „Jelenleg a kórház covid-részlegén 27 pácienst ápolunk. Van egy kismamánk, egy zombori hölgy, aki a vörös-zóna szülészeti részlegén hozta világra gyermekét. 22 beteget a fertőző osztályon ápolnak, míg 4 beteg van az intenzív osztályon, ők lélegeztetőgépre vannak kötve.”

„Jelenleg egy intenzív covid-részleg dolgozik, de természetesen van a zöld intenzív ellátási és a műtét utáni lábadozó részlegünk is. Ezek érintetlenek, a megszokott rendszerben dolgozunk. A fertőző osztályon van covid-részleg. A jelenlegi igényeinket kielégíti ez az ellátási kapacitás. Azzal, hogy mi előkészítettük a Covid 1-es részlegünket. Készen áll a megnyitásra. Jelenleg üresen áll. Az emberek is készen állnak arra, hogy szükség esetén azonnal meg tudjuk nyitni. Természetesen van három koronavírus rendelő is, amelyek egész héten és hétvégén is 0 -24 várják a betegeket. Ezek az általános koronavírus rendelő, a szülészeti, valamint a gyermekgyógyászati rendelő.”

Pannon RTV

Egyre jobban romlik a járványhelyzet Szabadkán és a térségben. Az elmúlt napokban már több mint 725 koronavírussal fertőzöttet regisztráltak. A Szabadkai Közkórház illetékese, dr. Gordana Krtinić elmondta, ugrásszerűen nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. A covid-rendelőkben az utóbbi időben egyre több fertőzöttet jegyeznek. Ismételten felhívta a lakosság figyelmét, hogy oltakozzanak, hiszen az észak-bácskai körzet felnőtt lakósságának csak 43 százaléka vette fel eddig a koronavírus elleni védőoltás első dózisát, ami nagyon alacsony aránynak számít. Míg augusztus 13-án csak 56 beteget tartottak nyilván az Észak-bácskai Körzetben, addig számuk mára tizenháromszor több lett.

Dr. Gordana Krtinić, járványügyi szakember, Szabadkai Közkórház: „Az elmúlt két hétben folyamatosan növekedett a vizsgálatok száma, de a tegnapi nap különösen nehéz volt. Tegnapelőtthöz viszonyítva is megduplázódott a vizsgálatok száma, vagyis 45 személyt vizsgáltunk meg az általános covid-rendelőben. Sok közepesen-súlyos és súlyos eset volt. Kórházi kezelésre 10 embert kellett felvennünk.

Pannon RTV

A szakember hozzátette, jó az együttműködésük az Újvidéken nemrégiben nyílt Covid-Kórházzal. A minap három eddig Szabadkán kezelt pácienst szállítottak át oda:Az instabil állapotban levő, de szállítható betegeket átvisszük oda. Tegnap például három beteget szállítottunk át további kezelésre a Mišelukon levő covid-kórházba. Elég sok beteget haza is engedünk. Vannak akik relatív gyorsan meggyógyulnak. Különösen azok, akik felvették a védőoltást. Náluk relatív gyors javulás tapasztalható. Tegnap négy embert engedtünk haza, hármat pedig átszállítottunk az újvidéki covid-kórházba. Sajnos ki kell emelnem, hogy több beteget, 10-et vettünk fel.” 

Az észak-bácskai városban egy zombori anyukát is ápolnak, akinek hétfőn született meg a kisbabája. Krtinić leszögezte, a növekvő esetszám ellenére a szakorvosi rendelések zavartalanul működnek: Minden a megszokott rendszer szerint működik. Egyelőre semmin sem változtatunk. Egy valami, amit már a délután folyamán megcsinálunk, a már említett nagy számú vizsgálat és betegfelvétel miatt. Egyre nagyobb szükség van a covid-rendelőkre, így az gyakorlatilag visszaköltözik a régi helyére, ebbe a szárnyba, ide a poliklinikai részleg helyére. Minden orvosi rendelő marad a megszokott munkarendben. A rendelők száma is marad, egyelőre működik a rendszer, ezért nem is bántottuk. Reméljük nem is lesz szükség a változtatásra. Természetesen ez a vírushelyzet függvénye.

Pannon RTV

A Szabadkai Közkórház járványügyi szakembere elmondta, folyamatosan szakemberhiánnyal küzdenek, de ennek ellenére mindent megtesznek a páciensek ellátása érdekében:

„- Van elég orvosuk, altatóorvosuk? Kielégítik-e a szabadkai kórház igényeit?
- Igen. Arra, hogy kielégítik-e a kórház igényeit a válasz igen, mert maximális erőfeszítéssel, igyekezettel dolgoznak. Azonban már, hosszabb ideje tudni, hogy nincsenek elegen. Természetesen jól jönne, ha több altatóorvosunk lenne. Szükség van rájuk. Mi egyelőre ezzel a létszámmal is megoldjuk, az ő nagy erőfeszítéseiknek köszönhetően, hogy mindent megcsináljanak.”

Pannon RTV

Dr. Gordana Krtinić, járványügyi szakember: „Azt üzenem mindenkinek, aki még nem döntött, vagy fél az oltástól, hogy a vakcina az egyetlen módja annak, hogy újra visszatérhessünk a normális életvitelünkhöz. Ezt azoknak az országoknak a példáján látjuk, akik már végigcsinálták. Például Dánia. Ott már gyakorlatilag visszatértek a normális kerékvágásba. Dániában a felnőtt lakosság 80 százaléka felvette a védőoltást. Ők biztosan elmondhatják, hogy számukra már véget ért a válság. Enélkül, nagyon nehezen, mert ez az egyetlen módja, az egyetlen specifikus megelőző intézkedés. Természetesen az általános megelőző intézkedések sem kevésbé fontosak. A maszkviselés. Én mindenkinek azt javaslom, hogy kerülje a tömeges rendezvényeket, lakodalmakat és a hasonlókat. Minden nagy lakodalom, nagy rendezvény, ahol sokan vannak és nagyobb a vírusfertőzés lehetősége számunkra is érezhető. 6, 7 nappal később mi is megérezzük, hogy történés volt a városban. Ezért arra kérem az embereket, hogy kerüljék ezeket a helyeket.” 

Dr. Gordana Krtinić
koronavírus-fertőzés
koronavírus-fertőzött
koronavírus-fertőzöttek
koronavírus-helyzet
koronavírus-járvány
koronavírus-oltás
koronavírus-teszt
Szabadkai Közkórház
lélegeztetés
lélegeztető
lélegeztetőgép
Gordana Krtinić

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:44, Frissítve: 21:23

Újra a Zvezda a bajnok

Ismét a Crvena zvezda nyerte a szerb labdarúgó Szuperligát. A piros-fehér belgrádi együttes meggyőző 3:1-es győzelmet aratott a Voždovac ellen az utolsó fordulóban.
19:05, Frissítve: 20:19

Tavaszi hangulatban

Tavaszi hangulat volt ma a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben, hiszen ezzel a címmel szerveztek népzenei műsort. Versmondók, citerazenekarok és kórusok mutatkoztak be.
18:20, Frissítve: 20:56

A fantasztikus Fantast

Hétfőn kezdődött és ma ért véget Óbecsén a Fantast nemzetközi zenei vetélkedő. A 9. alkalommal megszervezett eseményen az idén több mint 300 fellépő vett részt, hét ország 49 városából.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.