Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

A 81 évvel ezelőtti razzia áldozataira emlékeztek Óbecsén

2023.01.27
13:53
2023.01.27
17:09
Forrás
Pannon RTV
81 évvel ezelőtt ezen a napon Óbecsén közel 250 szerb, zsidó és roma lett a razzia áldozata. Ma a Tisza-parti vesztőhelyen emlékeztek az ártatlan áldozatokra.

Csaknem 250 név – 1942. január 27-én ennyien lelték halálukat Óbecsén. Az ő nevük felolvasásával kezdődött a megemlékezés a Tisza-parti márványtáblák előtt. Sanja Biro polgármesteri segéd beszédében azt emelte ki: a történtekből tanulnia kell a jövendő nemzedéknek.

Sanja Biro, polgármesteri segéd, Óbecse: „A történelemről nem fordíthatjuk el a tekintetünket. A bizalom miatt vagyunk most ma itt együtt. A bizalom mellett szükség volt az őszinte vágyra és reményre is, hogy különböző nemzethez és valláshoz tartozó emberekként készek vagyunk együtt fejet hajtani az áldozatok emléke előtt, és arra, hogy ne higgyünk abban a több évtizedes demagógiában, amely szerint a bűntett kollektív. A bűntettnek mindig van arca, közös csak az együttérzés és az áldozatokra való emlékezés lehet.”

A 81 évvel ezelőtt történteket a Harcosok Szövetsége óbecsei szervezetének a nevében Milun Čokorović idézte fel, majd gyászmisét szolgáltattak az áldozatok emlékére, akikért Furderer László plébános és Kovács Róbert előimádkozó is mondott imát.

Kovács Róbert, titkár, Szabadkai Zsidó Hitközség: „Nagyon fontos megemlékezni, mindig azt szokták mondani, hogy azért, hogy ilyen ne történjék meg, habár az ember mindig ugyanazokat a hibákat követi el. Sajnos most is hasonló háborús szörnyűségek történnek a világban nem is olyan messze tőlünk. Nem tudja az ember ezt kivédeni, de emlékezni is, és ha néhány lélekben elérjük azt, hogy ilyet nem tesz, akkor már sokat elértünk.”

A vesztőhelyen történt koszorúzás mellett a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából az 1962-ben lerombolt zsinagógára és az egykori zsidó iskolára emlékeztető márványtáblánál is tartottak egy rövid megemlékezést Óbecsén.

razzia
Óbecse
holokauszt

Most

15:39, Frissítve: 16:05

Lóversenyt tartottak Zobnaticán

A versenyre az ország több pontjáról érkeztek résztvevők, de érdeklődők is. Hat galoppfutamon ötven ló és lovasa állt rajthoz. Az év harmadik lóversenyének legnagyobb nyereménye 1 millió 250 ezer dinár volt.
14:50, Frissítve: 16:08

Király Ilona asztalitenisz emléktorna Csókán

A versenyre Újvidékről és Magyarországról is érkeztek sportolók. Az esemény célja, hogy a sport szeretete és népszerűsítése mellett, méltó emléket állítsanak egy olyan nagyszerű sportolónak és edzőnek, mint Király Ilona-Piki volt.
12:38, Frissítve: 16:27

Megszentelték a terményt Horgoson

Megszentelték a terményt Horgoson, a Havas Boldogasszony-templomban. Az esemény a Szüreti Napok egyik legrégebbi és legnagyobb hagyománnyal rendelkező kísérőprogramja.

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.