Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Adj esélyt másnak az életben maradásra!

2022.01.17
13:50
2022.01.17
16:00
Forrás
Pannon RTV
Az év első véradását szervezték Zentán. A helyi Vöröskereszt igyekszik minden hónapban nagyszabású véradási akciót szervezni, ezzel is segítve az országos Vérellátó Szolgálat munkáját.

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a véradás fontosságát, hiszen segítséget jelent annak, aki kapja és annak is, aki adja. Tudták azt, hogy évente egy véradással a szívroham kockázatát akár 88 százalékkal tudjuk csökkenteni? A kalóriaégetésben is segít, hiszen egy alkalommal 650 kalóriát égetünk el, míg egy erősebb edzés alkalmával 300-500 kalóriát.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A vér bonyolult és igen sokrétű feladatot ellátó szövet. Súlyosabb betegségek, műtétek, balesetek esetén az életben maradást jelentheti. A folyamatos és egyenletes vérellátás csak embertársaink önzetlen segítségével, a véradással oldható meg. Ezt vallja Borosgyevi Edit is, aki immáron hetvenkettedszer adott vért: „Én háromszor tudok vért adni, mivel nő vagyok. Próbálják meg, aki tud, az adjon vért a feleslegből, hiszen visszatermelődik, ezért megéri adni.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Egy-egy véradási akció alkalmával több mint 50 személy ad vért Zentán, amelyet kivizsgálás előz meg, kiszűrve ezzel a kockázati tényezőket. Véradás szempontjából Đukić Teodóra, a Vöröskereszt zentai szervezetének munkatársa eredményesnek nevezte a 2021-es évet: „Évente annyiszor szervezünk véradást, ahányszor csak össze tudunk hozni olyan létszámot, illetve havi egyszer biztosan. Különböző időszakban rendkívüli véradást szervezünk, annak ellenére, hogy kisebb a létszám. Nagyon fontos, hogy megtartsuk a folyamatosságot.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Szerbiában a férfiak az előírások szerint évente legfeljebb négyszer, míg a nők háromszor adhatnak vért. A következő nagyszabású önkéntes véradási akcióra február 14-én kerül sor Zentán, a helyi Vöröskereszt szervezetének irodájában.

véradás
Zenta
önkéntes véradás
Vöröskereszt

Most

18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.
16:06

Elmaradt a meglepetés

Búcsúzott a wimbledoni tenisztorna további küzdelmeitől Filip Krajinović. A zombori játékost a második körben a favoritnak számító Nick Kyrgios győzte le.
15:51, Frissítve: 17:09

Aranyos Delfinek

Megnyerte az Algériában zajló Mediterrán Játékokat a szerb férfi vízilabda-válogatott. Szerbia a fináléban Montenegrót múlta felül 9:8 arányban.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.