Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ahol a kereslet és a kínálat találkozik

2023.03.25
12:56
2023.03.25
16:24
Forrás
Pannon RTV
Fennállásának 50. jubileumi évét ünnepelte a Szabadkai Gyűjtők Egyesülete.

Az elmúlt fél évszázadról hagyományos nemzetközi tavaszi börzével emlékeztek meg, ahová közel 300 érdeklődő és 110 kiállító érkezett Szerbia egész területéről és a környező országokból.

Régi órák, pénznemek, szobrok, festmények és érmék - ez mind megtalálható az idei 84. tavaszi régiségbörzén Szabadkán. Az idei találkozóra közel 110 régiségmegőrző érkezett.

Szabó Ferenc, szabadkai kiállító megőrzött tárgyai mély jelentéssel bírnak, ugyanis ezek a régiségek nagyszüleitől és rokonaitól származnak, főleg az 50-es évekből.

"Vannak itt porcelánok, vannak régebbi újságok, többnyire mind magyarok, mert a felmenők mind magyarok voltak. Szerb vonulat nem nagyon van. Vannak régebbi hanglemezek, azok még nem lettek kirakva. Többnyire vegyes minden. Vannak ezek a régi alumínium tejeskanna."

A nemzetközi régiségbörze egyik legkeresettebb tárgyai a régi bankjegyek és pénzérmék. A szentesi Kósa Géza a vásár egyik visszatérő látogatója, numizmatikával foglalkozik. Főleg az Osztrák–Magyar Monarchia és az azt megelőző időszakból származó pénzek érdeklik.

"Részemről szeretem megmutatni a gyerekeimnek, hogy milyen volt a régi korszak, mihez lehet kötni és már az ismerőseim is látják, hogy elég sokrétűen foglalkozom vele. Vannak speciális területek még a magyar pénzeken kívül, amiket gyűjtök, amikben én is gyönyörködöm."

Ahol a kereslet és a kínálat találkozik - Gyarmati Ferenc, szegedi régiséggyűjtő asztalánál szinte mindig akadtak nézelődők. Ferenc tudatosan hozott olyan tárgyakat szegedi üzletéből, amelyekre nagy kereslet van Szabadkán.

"Legfőképpen érmek berakóihoz hozok tárgyakat: érmekapszulák, tárcák, tisztítószerek. A kor nagyon nagy, a kétezer évestől egész modern pénzekig minden beletartozik."

Idén ünneplik a több mint 50 tagot számláló Szabadkai Gyűjtők Egyesülete fennállásának 50. jubileumát, ugyanis 2020-ban a koronavírus-járvány miatt nem volt erre lehetőség. A szervezők célja, hogy összehozzák a hasonló érdeklődésű gyűjtőket és vásárlókat, és az eszmecsere mellett akár tárgycserére is sor kerülhessen.

Gerlovics Szilveszter, a Szabadkai Gyűjtők Egyesületének elnöke: "Köszönve Szabadka földrajzi helyzetének valóban egy regionális rendezvénnyé nőtte ki magát ez a börze. Találkoznak az emberek, csereberélnek, ha mást nem, megisznak együtt egy pálinkát és örülnek egymásnak, mint a rég szép időkben."

A régiségvásárra Szerbia egész területéről, Magyarországról, de Horvátországból és Bosznia-Hercegovinából is érkeztek. A következő találkozóra november 4-én kerül sor.

régiség
gyűjtők
Szabadka

Most

11:42, Frissítve: 11:56

Tűzvédelmi előadások a gazdáknak

Tűzvédelmi előadás sorozatot tart Magyarkanizsa községben a községi Önkéntes Tűzoltó Szövetség. A tűzvédelmi előadás hosszú évek után került újból megszervezésre, célja pedig, hogy a termelőket felkészítse az aratási időszakra.
10:38, Frissítve: 12:48

Ma van a dohányzásmentes világnap

Naponta 13-an halnak meg tüdőrák következtében Szerbiában, 90 százalékuk dohányos. Ma van a dohányzásmentes világnap. A dohányzók számát tekintve Szerbia az ötödik helyen áll Európában.
08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű