Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Állásbörze Nagybecskereken - Több vállalat, kevesebb álláskereső

2019-03-27
16:01
2019-03-27
18:23
Forrás
Pannon RTV
32 vállalat 719 munkahelyet kínált a nagybecskereki állásbörzén. Ez a legnagyobb szám a 2005 óta megszervezett börzéken, ugyanakkor minden eddiginél kevesebb álláskereső volt a sportcsarnokban.

Nagybecskereken 2005 óta tartanak állásbörzéket, amelyeken az elmúlt egy-két évben egyre több munkáltató jelenik meg. Például már szabadkai, zentai és újvidéki cégek is próbáltak dolgozókat találni Nagybecskereken. Viszont egyre kevesebb a munkavállaló. Csordás Miklós, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nagybecskereki tanácsadója elmondta: „Nagy a fluktuáció, tehát nagyon sokan elmennek, és nagyon sokan jelentkeznek fiatalok. Egy stratégiai terv van 2020-ig, annak alapján most beszélni GDP-ről, meg arányokról nem érdemes. Fontos az, hogy úgy látszik, hogy stabilizálódik a piac és tudunk teremteni lehetőséget azoknak, akik eddig nem is kaptak munkát. Mind több munkaadó van.”

Száz-száz munkást keres a nagybecskereki Draxlmayer és az újvidéki Lear Corporation kft. Folyamatosan dolgozókra van szüksége az egyik szerbiai üzletláncnak is. Sziveri Csilla, az üzletlánc emberi erőforrások menedzsere elmondta: „Az eladókat mindennap keressük, mert változik minden. Úgyhogy egyik nap vannak, ezek a szabadságok, úgyhogy állandóan keressük őket. Több munkást is keresünk. Nem lehet számokban megmondani.”

A legkeresettebbek a termelési dolgozók, de szükség van szinte minden végzettségű munkavállalóra, az általános iskolát végzettől a mérnökig. Toma Mihály nagybecskereki munkanélküli mezőgazdasági mérnök azt mondja: „Huszonhat munkaév után a vállalatom tönkre ment és akkor ebből az okból kerültem ebbe a helyzetbe. Egy ideig utána dolgoztam külföldön. Ha itten nem találok - mindenesetre szeretnék itthon a szakmámba munkát találni – de ha nem találok, akkor rá vagyok kényszerülve, hogy kimenjünk.”

A közép-bánáti körzetben tízezer, Nagybecskerek város területén pedig négyezer ötszáz munkanélküli van. Saša Santovac Nagybecskerek alpolgármestere elmondta: „Nagybecskereken nagymértékben visszaesett a munkanélküliek száma, a hét évvel ezelőtti 12,5 ezerről, jelenleg ez a szám ötezer alatt van. Ez azt mutatja, hogy egyre több munkaadónk van, növekszik a foglalkoztatottak száma. Ez nem üres mese, hiszen meglátszik a költségvetésben is, hiszen a jövedelem után adóból származó összeg minden évben nagyobb. A több foglalkoztatott pedig nagyobb béreket is jelent.”

A nagybecskereki ipari övezetben a hétvégén lesz a közel egymilliárd eurós zöldmezős beruházás alapkő-letétele. A kínai gumiabroncs-gyárban 2021-ben kezdik el a termelést, 1200 dolgozót vesznek fel.

állásbörze
Nagybecskerek

Most

21:47, Frissítve: 22:05

Előttünk a jégvédelmi szezon

A Közügyekben Bognár Pásztor Hajnalka, a Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa elmondta, Szabadkán a tavalyról megmaradt jégvédelmi rakéták mellé idén újabb ötvenet vásároltak.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.