Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Áprilistól kezdődhet az útburkolatok javítása Szabadkán

2019-02-05
15:54
2019-02-05
18:14
Forrás
Pannon RTV
Csak kisebb jellegű foltozásokat végezhetnek április elsejéig a szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat munkásai.

A hideg nem kedvez az aszfaltburkolaton végzett munkálatoknak, tájékoztatott a közvállalat illetékese. Áprilistól kezdődhetnek komolyabb felújítási munkálatok az utakon.

Az aszfaltburkolatot több elemből készítik, azok minősége befolyásolja az időtállóságát.

Már nyáron megkezdődik a burkolat repedezése - mondják a szakemberek. A téli lyukak, kátyúk keletkezése már csak a végkifejlet, amelyhez számos folyamat járul hozzá, mint például a folyamatos terhelés vagy a hőmérséklet váltakozása.

A szabadkai Útfenntartó, Városvezetési és Lakásüzemeltetési Közvállalat munkásai az ideiglenes jellegű munkálatokat, útfoltozásokat egész évben végzik, amikor ezt az időjárás is megengedi. Ennek ellenére számtalan lyuk tátong az utakon.

Prćić Gabor, Szabadka: „Bojan Križajnak kell lenni. Ő volt az első és a legjobb a világon a műlesiklásban, és ezt tanultam én is meg a Majsai úton, mert azon több folt van, mint amennyi beton. Minden évben csak foltozzák, foltozzák, foltozzák, és marad ugyanolyan. Mit mondjak, a csapágyakat, a gumikat, a felniket minden évben cseréljük.”

Az egyik szabadkai autómechanikus elmondta, hogy amíg a gépkocsi új, addig könnyen közlekedik a kátyús, gidres-gödrös utakon, de a megviselt, korosodó járműveknek az ilyen utak már veszélyesek.

Fahrudin Bilalović, autómechanikus, Szabadka: „Ajánlatos reggel indulás előtt azoknak a gépkocsiknak a motorját bemelegíteni, amelyek nincsenek garázsban. Lassan kell áthaladni a lyukakon. Az egész gépkocsinak melegnek kell lennie. Ez most talán valakinek nem világos, hogy a gépkocsinak teljes egészében meleg kell lennie, a gumiknak, a gömbcsuklóknak, a kerekeknek, a lengéscsillapítóknak.”

Ognjen Golubović, a szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat útépítési mérnöke elmondta, hogy míg tart a hideg jelentősebb útjavításokat nem végezhetnek: „Ahogy elfogadják a szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat programját, és befejeződik a közbeszerzési folyamat indulnak a munkálatok, áprilisban. A munkálatok összköltsége nagyjából 70 millió dinár lesz.”

Az ideiglenes útfenntartási munkálatokra Szabadka Városa körülbelül másfél millió dinárt költ évente.

Szabadka
Útfenntartó Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat

Most

11:12, Frissítve: 11:48

Tangó pezsdíti az újvidékiek vérét

Tangófesztivált tartanak Újvidéken. A többnapos rendezvény ideje alatt az érdeklődők koncerteken és műhelymunkákon élvezhetik az argentin eredetű zenei műfajt.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.