Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Áprilistól kezdődhet az útburkolatok javítása Szabadkán

2019-02-05
15:54
2019-02-05
18:14
Forrás
Pannon RTV
Csak kisebb jellegű foltozásokat végezhetnek április elsejéig a szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat munkásai.

A hideg nem kedvez az aszfaltburkolaton végzett munkálatoknak, tájékoztatott a közvállalat illetékese. Áprilistól kezdődhetnek komolyabb felújítási munkálatok az utakon.

Az aszfaltburkolatot több elemből készítik, azok minősége befolyásolja az időtállóságát.

Már nyáron megkezdődik a burkolat repedezése - mondják a szakemberek. A téli lyukak, kátyúk keletkezése már csak a végkifejlet, amelyhez számos folyamat járul hozzá, mint például a folyamatos terhelés vagy a hőmérséklet váltakozása.

A szabadkai Útfenntartó, Városvezetési és Lakásüzemeltetési Közvállalat munkásai az ideiglenes jellegű munkálatokat, útfoltozásokat egész évben végzik, amikor ezt az időjárás is megengedi. Ennek ellenére számtalan lyuk tátong az utakon.

Prćić Gabor, Szabadka: „Bojan Križajnak kell lenni. Ő volt az első és a legjobb a világon a műlesiklásban, és ezt tanultam én is meg a Majsai úton, mert azon több folt van, mint amennyi beton. Minden évben csak foltozzák, foltozzák, foltozzák, és marad ugyanolyan. Mit mondjak, a csapágyakat, a gumikat, a felniket minden évben cseréljük.”

Az egyik szabadkai autómechanikus elmondta, hogy amíg a gépkocsi új, addig könnyen közlekedik a kátyús, gidres-gödrös utakon, de a megviselt, korosodó járműveknek az ilyen utak már veszélyesek.

Fahrudin Bilalović, autómechanikus, Szabadka: „Ajánlatos reggel indulás előtt azoknak a gépkocsiknak a motorját bemelegíteni, amelyek nincsenek garázsban. Lassan kell áthaladni a lyukakon. Az egész gépkocsinak melegnek kell lennie. Ez most talán valakinek nem világos, hogy a gépkocsinak teljes egészében meleg kell lennie, a gumiknak, a gömbcsuklóknak, a kerekeknek, a lengéscsillapítóknak.”

Ognjen Golubović, a szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat útépítési mérnöke elmondta, hogy míg tart a hideg jelentősebb útjavításokat nem végezhetnek: „Ahogy elfogadják a szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat programját, és befejeződik a közbeszerzési folyamat indulnak a munkálatok, áprilisban. A munkálatok összköltsége nagyjából 70 millió dinár lesz.”

Az ideiglenes útfenntartási munkálatokra Szabadka Városa körülbelül másfél millió dinárt költ évente.

Szabadka
Útfenntartó Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat

Most

20:15, Frissítve: 20:24

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Becslések szerint több mint százezer ember gyűlt össze ma Belgrádban a köztársasági parlament épülete előtt a Szerbia jövője kampánysorozat központi rendezvényén.
19:14, Frissítve: 19:24

Megmentették a Notre-Dame festményeit

Már csak négy műtárgy maradt bent, amelyek szintén érintetlenek, de egyelőre nem lehet hozzájuk férni, mert a helyet, ahol találhatók, még mindig nem biztosították a hatóságok.
19:02, Frissítve: 19:11

Virágfesztivál Kúlán

Több mint 50 kiállító szebbnél-szebb standjáról válogathatnak a növények szerelmesei a kúlai virágfesztiválon
18:55

Hetven éves az óbecsei Kajak-kenu Klub

Az idén ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját az óbecsei Kajak-kenu Klub. Az olimpiai érmeseket, világ- és Európa-bajnokokat nevelő klub múltját egy kiállítás mutatja be a Városi Múzeum.
18:31

Húsvétra hangolódtak a Népkörben

Húsvéti táncházat és kézműves foglalkozást tartottak csütörtökön a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A húsvéti műhelymunkán hagyományos és modern módszerekkel készítettek hímes tojásokat.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.