Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Arany és Petőfi életét dolgozza fel a Szabadságharc című előadás

2022.03.14
08:00
2022.03.14
19:02
Forrás
Pannon RTV
A produkciót ma Újvidéken láthatja a közönség.

Megtelt a nézőtér a bácsfeketehegyi Bányai János Emlékházban. Kálló Béla színész és Tóth Péter Lóránt versvándor Szabadságharc című előadását láthatta a közönség.

A Szabadságharc című előadást 2018. óta játsszák. Kálló Bélát, szabadkai születésű, Jászai Mari-díjas színészt Arany János szerepében láthatta a közönség.

"Arany János és Petőfi Sándor életét dolgozza fel, a sorrend az igazából mindegy, hiszen kettőjük barátságáról szól ez a történet. A levelezéseikből, kordokumentumokból, és mindenféle akkori irodalmat felhasználva lett ez egy olyan dokumentarista dráma, amiben egyrészt beavatást kapunk a szabadságharc két évébe, 48-49, és hát az ő személyes barátságukba is."

Pannon RTV

A darabot már több mint száz helyen előadták. Egyebek között a tengeren túl, Kanadában is.

Tóth Péter Lóránt, versvándor: "A tűz és a víz találkozik, de ezek nem kioltják egymást, meg nem megfojtják egymást egy kanál vízben, hanem meghallgatják egymást, érvelnek, lehet, hogy veszekednek is, de a barátság megmarad. Ez egy nagyon fontos dolog azt gondolom, hogy ennek a lelkületét, megmutassuk, hogy bármennyire is Petőfiről azt gondoljuk, hogy mennyire is egy egoista ember volt, mégis csak azt gondolom, hogy ő volt az aki szárnyai alá vette Arany Jánost is, és Arany nem lehetett volna Petőfi nélkül az ami, és Petőfi sem lehetett volna az ami Arany nélkül."

Az előadás megtestesíti az egymásratalálást, összefogást, magyar-magyar együttműködést, Magyarország, és a határon túli magyarság közötti kapcsolatot - hangsúlyozta Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke.

Pannon RTV

Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke: "Vajdasági, anyaországi művész, Arany, Petőfi, lánglelkű költőnk, minden ami benne van, a szabadságharc, az előzmények, következmények, kicsit más szemszögből mint a történelemkönyvekben olvastuk, vagy ahogyan eddig ismerhettük."

Az előadást ma este az Európa Kollégiumba viszik el, illetve az Újvidéki Színházban is láthatja a közönség.

szabadságharc
műsor
Arany János
Petőfi

Most

08:55

Folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei

A BL keddi játéknapján 8 mérkőzést játszanak. Az est két igazi rangadót tartogat a fociszurkolók számára: az Inter Milan a Barcelona csapatát látja vendégül, míg a csoportjában eddig hibátlanul teljesítő Napoli az Ajax otthonába látogat.
07:11

Milyen vizet iszunk?

Évente átlagosan 70 liter palackozott vizet fogyaszt egy szerbiai polgár. Ez a szám minden évben 10 és 20 százalék közötti növekedést mutat - mondják a belgrádi Városi Közegészségügyi Intézet szakemberei.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.