Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Átadták az elismeréseket a városnap alkalmából Szabadkán

2020.09.01
17:06
2020.11.24
14:06
Forrás
Pannon RTV
A város díszpolgári címét Pálfi Gyula vehette át. Pro Urbe-díjat kapott Kabók Erika újságíró és dr. Gordana Krtinić, a Szabadkai Közkórház epidemiológusa.
Pannon RTV

Szeptember elseje Szabadka város napja. 241 éve ekkor nyerte el a település a szabad királyi város címet.

Az ünnepség immár hagyományosan a Szabadkai Városi Fúvószenekar fellépésével kezdődött a Városháza díszbejárata előtt. Ezt követően Stevan Bakić polgármester és Dr. Pásztor Bálint, a Városi Képviselő-testület elnöke felvonták a város zászlaját.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Az esemény után megtartotta első rendkívüli ülését az új összetételű Városi Képviselő-testület, amelyen döntöttek az idei díszpolgári cím odaítéléséről, illetve a Pro Urbe-díjak kiosztásáról. A döntés értelmében a város új díszpolgára Pálfi Gyula villamosmérnök, a Pro Urbe-díjat pedig dr. Gordana Krtinić járványügyi szakorvosnak és Kabók Erika újságírónak ítélték.

Döntés született Stevan Bakić, Kern Imre, Ercsi Hargita és Magosi Zsuzsanna képviselői mandátumának megszűnéséről is. Erre azért volt szükség, mert Bakić augusztus 21-től Szabadka polgármesteri, Kern Imre pedig az alpolgármesteri munkakört tölti be. Ugyanekkor Ercsi Hargitát a Városi Tanács idegenforgalommal, beruházásokkal és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagjává választották, Magosi Zsuzsanna pedig polgármesteri segédként folytatja munkáját.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Az ezt követő díszülésen adták át a város díszpolgári címét és a Pro Urbe-díjakat. A város legrangosabb elismeréseit a járványügyi intézkedések szigorú betartása mellett vehették át a díjazottak.

Szabadka Város díszpolgári címét idén Pálfi Gyula vette át. A méltatás szerint a villamosmérnök kiemelkedő és időtálló életművével hozzájárult a város tekintélyének növeléséhez itthon és külföldön egyaránt.

Pálfi Gyula, villamosmérnök: „Nem nagyon kap vállalkozó elismerést, de sokan dolgozunk ezért a városért. Jómagam is, többedével. Ez az elismerés nagyon jól esett, köszönjük szépen!”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Pro Urbe-díjat kapott dr. Gordana Krtinić, a Szabadkai Közkórház epidemiológusa, aki nem tudott részt venni az átadón. Kabók Erika újságíró szintén Pro Urbe-díjban részesült munkája elismeréseként. A díjat minden évben olyan személyeknek ítélik oda, akik kiemelkedő teljesítményükkel vagy alkotói munkájukkal járultak hozzá a város hírnevének öregbítéséhez.

Kabók Erika, újságíró: „Külön öröm számomra, hogy újságíróként úgy ítélték meg a munkámat, hogy az díjazásra érdemes. Úgy emlékszem, hogy újságíró még Pro Urbe-díjat nem kapott, éppen ezért nemcsak a magaménak, hanem az egész szakma díjának is tartom ezt az elismerést.”

Pannon RTV

Dr. Pásztor Bálint, a VKT elnöke azt üzenete a szabadkaiaknak, hogy legyenek büszkék városukra.

„Mi, a szabadkai városvezetés pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy méltóak legyünk az elődökhöz, illetve, hogy megőrizzük Szabadka évszázados jellegét. Emellett pedig olyan fejlesztési projektumok valósuljanak meg, amelyek azt fogják elősegíteni, hogy a szabadkaiak 21. századi életkörülmények között élhessenek.”

Pannon RTV

241 éve lett Szabadka szabad királyi város - emelte ki Stevan Bakić. Szabadka polgármestere pozitívan tekint a következő négy év fejlesztéseire.

„Remélem, illetve nem remélem, hanem biztosan befejezzük az összes megkezdett projektet, és újakat kezdünk. Felújítjuk a Városi Stadiont, a Közkórházat, és négy év múlva sokkal szebb lesz Szabadka.”

Szabadkán idén a járványügyi helyzet miatt nem tartják meg a városnapi központi ünnepséget, és elmaradnak a kísérőrendezvények is.

Szabadka
díszpolgár
Pro Urbe-díj
átadták
elismerés
Gordana Krtinić
Kabók Erika
Pálfi Gyula
Stevan Bakić

Most

18:51, Frissítve: 20:49

Daloltak a dalárdások Kúlán

125 éves fennállását ünnepli idén a kúlai Bartók Béla Dalárda. A jubileum alkalmából a helyi Szent György római katolikus templomban adtak elő néhány éneket a repertoárjukból.

Népszerű