Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Átadták rendeltetésének az új szabadkai szökőkutat

2020.08.11
13:18
2020.08.11
17:17
Forrás
Pannon RTV
Hat hónap alatt a Zsolnay-kerámiából készült létesítmény helyére egy modern kivitelezésű épült.

Hat hónap alatt a Népszínház, a Városi Könyvtár és a Városháza háromszögében elterülő téren a Zsolnay-kerámia burkolatot gránit és beton térkövek váltották fel. Szabadka elhanyagolt központi terét az építkezést követően ma végre birtokukba vehették a sétálók.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A gyerekek, amint az új szökőkút hivatalosan is a sétálók birtokába került, máris örömmel futkostak a 4 méter magasra is kilövellő vízjátékban. Nikola Bešlić, Szabadka:
„- Jól szórakozol az új szökőkút mellett?
- Ugrálok a rolleremmel, néha.
- Tetszenek a vízsugarak?
- Fantasztikusak, igen, tetszenek, az is, ahogyan váltogatják egymást, egyszer magasra szökellnek, majd pedig oldalról.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Sokan élvezik a vízjátékot, és abban reménykednek, hogy az új, fiatal fák is megmaradnak, és valamikor majd azok árnyékában pihenhetnek. Grubor Gabriella, Szabadka: „Tetszik, ahhoz képest, hogy mi volt előtte, ez most nagyon szép. Csak remélem, hogy úgy csinálták meg, hogy nem megy hamar tönkre, mint az előző, hogy a karbantartás nem volt jó, meg a lakosok sem nagyon becsülték meg azt, ami volt. Ezért nosztalgiával gondolok a régi szökőkútra.”

A 3300 négyzetméteres területen 6 zöld övezetet alakítottak ki, három sekély medencével, 16 kandeláberrel, és számos pihenőpaddal. Predrag Radivojević, igazgató, Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat, Szabadka: „Az új szökőkút, amint látják, egy egyszintes, süllyesztett kialakítású szökőkút. Ez egy modern megoldás. A szökőkút központi részében, öt koncentrikus körben 61 fúvócső, míg a legnagyobb koncentrikus kör kerületén 16 sima vízsugarú fúvócső helyezkedik el.”

Pannon RTV/Vujkovity Róbert

Szabadka város vezetése abban reménykedik, hogy a központi tér a szabadkaiak kedvenc találkozópontja lesz. Bogdan Laban, polgármester, Szabadka: „Azt gondolom, hogy a mai esemény mindannyiunk számára sokat jelent, különösen Szabadka polgárainak, és hogy végre nagyvároshoz méltó kinézetet kapott Szabadka, ami méretét tekintve Szerbia ötödik városa. Amint látják, időben befejeztük a munkálatokat.”

Az új szabadkai szökőkút kiépítése mintegy 123 millió dinárba került. A polgármester elmondta, a város következő nagyberuházásának befejezése a palicsi Aquapark és Wellnessközpont lesz.

szökőkút
Szabadka
Bogdan Laban

Most

23:14, Frissítve: 23:28

Magabiztos győzelem Oslóban

A szerb labdarúgó-válogatott 2:0-ra nyert a norvégok ellen a Nemzetek Ligájában és ezzel biztosította a feljutást az A divízióba.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.