Ugrás a tartalomra

Átadták Zenta város legrangosabb díjait

2020.09.11
15:10
2020.09.11
17:28
Forrás
Pannon RTV
Idén is megtartotta városnapi díszülését Zenta Község Képviselő-testülete, amelyet Zenta város napja és a zentai csata 323. évfordulója alkalmából rendeztek meg.

Az eseményt a Városháza dísztermében tartották, ahol a város legrangosabb kitüntetéseit is átadták. A Szerb Haladó Párt tagjai nem vettek részt a díszülésen.

A városnapi díszülés Marina Radić, a helyi zeneiskola egyik diákjának hegedűjátékával kezdődött. Az ünnepi köszöntők után kiosztásra kerültek a község legrangosabb elismerései. Az idei Pro Urbe Életműdíjat Evetovics Mária a Zentai Gimnázium egykori magyar nyelv és irodalom tanára vehette át, akinek tevékenysége és egész életpályája a mai pedagógustársadalom számára is követendő példa, hiszen a nyugdíjas tanárnő mindig is nagy hangsúlyt fektetett a magyarságtudat erősítésére - hangzott el az ülésen.

Evetovics Mária, nyugalmazott magyar nyelv és irodalom tanár, Zenta: „Nagyon megörültem amikor hallottam, hogy tulajdonképpen miért is kaptam a díjat, mert nemcsak tanítottam, hanem neveltem is. Nagyon szerettem a diákjaimat és a visszajelzésekből tudom, hogy ők is engem.”

Pro Urbe díjban részesült Terzić Petar történetíró, aki az elmúlt negyed évszázadban a város múltját kutatta, jegyzetelt és publikált az eseményekről, emberekről, sorsokról, ezzel utat mutatva a jövőnemzedék számára. Szintén Pro Urbe díjban részesült Dr. Farkas Emil a Zentai Közkórház sebészeti osztályának osztályvezető főorvosa. Szakmai érdemei mellett neki köszönhetően honosodott meg a helyi kórház sebészeti osztályán a laparoszkópos sebészet.

Dr. Farkas Emil, főorvos, Zentai Közkórház: „Több díjat kaptam, több helyen, több országban, de ezt idehaza kaptam, és igaz a mondás, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában. Ezt most itt, a több évtizedes munkámat felismerték és ezt elismerésben részesítették. Azt gondolom, hogy valakit ha otthonában is így megbecsülnek és kitüntetnek, az nagy elismerés.”

Az idei Juventus Pro Urbe díjat pedig Lőrinc Tímea, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésznője vehette át, aki az elmúlt évek során igazi otthonra talált Zentán és a város kulturális életének meghatározó szereplőjévé vált.

Lőrinc Tímea, színésznő, Zentai Magyar Kamaraszínház: „Én egyébként kanizsai vagyok, és nagyon sokan nem tudják ezt, de többet éltem más városokban, mint Kanizsán, de Zenta lesz lassan már az a hely, ahol huzamosabb ideje letelepedtem és azt kezdem el érezni, ahogy az emberek megismernek az utcán, vagy ahogy egyre jobban érződik az, hogy itt vagyok közszereplő, hogy egyre jobban azt érzem, hogy zentai vagyok.”

A díjakat idén Rácz Szabó Márta a zentai községi képviselő-testület alelnöke és Czegledi Rudolf polgármester adta át.

Czegledi Rudolf, polgármester, Zenta: „Elmaradtak a rendezvények, egyedül egy kiállítást nyitottunk meg, ami Zentáról szól a két világháború között, de a díszülést megtartottuk és a díszülésen azoknak, akik az elmúlt periódusokban kiemelkedő eredményt értek el községünk fejlesztésében, azoknak átnyújtottuk a Pro Urbe díjakat.”

A zentai városnapi program részeként a díszülés után nem maradt el az emlékharang megkongatása és a koszorúzás sem a Tisza-parti emlékhelynél.

Zentán tehát idén szerényebb körülmények között tudták megszervezni a városnapi ünnepségsorozatot a járványhelyzet miatt. A városnapi ünnepségről és a jövőbeli fejlesztésekről Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere beszélt a Híradó Pluszban.

Zenta
Czegledi Rudolf
város napja
városnap
városnapi díszülés
Pro Urbe-díj
kkt-ülés
kkt
Dr. Farkas Emil
Lőrinc Tímea
Terzić Petar
Rácz Szabó Márta

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.