Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Áthelyeztek néhány jelzőtáblát a Szabadka és Palics közötti útszakaszon

2019-02-21
12:46
2019-02-21
16:23
Forrás
Pannon RTV
Utánajártunk, hol, mire kell ügyelni, és mennyivel lehet vezetni.

Emiatt a gépjárművezetők egy része most nincs tisztában azzal, melyik útszakaszon milyen sebességkorlátozás érvényes. Ráadásul a tavalyi év végére a Palics és a hajdújárási felüljáró közt kiépült kerékpárút felváltva halad az út jobb és bal oldala mellett, ez egyesek számára további bonyodalmat okoz. Utánajártunk, hol, mire kell ügyelni, és mennyivel lehet vezetni.

Szabadka irányából Palics felé haladva, nagyjából a benzinkút előtt 300 méterre jelzi a tábla a település bejáratát. Korábban közvetlenül a benzinkútnál állt a jelzőtábla. Ellenkező irányban pedig Palics felől Szabadka felé, most a Dubrovniki utca magasságában áll a település végét jelző tábla, amely korábban a radanováci bekötőútnál állt.

Szabadkát elhagyva tábla jelzi a lakott terület végét. Innentől Palics felé 80 kilométer per óra haladási sebességgel lehet közlekedni. Ez addig érvényes, amíg nem látunk olyan táblát, amely újabb lakott területet mutat. Márton Róbert gépjárművezető-oktató szerint nem csak erre kell figyelni: „Azt kell tudni, hogy ezen az útszakaszon, ahol egy irányban két forgalmi sávunk van, a lakott területen kívül a külső forgalmi sáv folytonos haladásra szolgál, míg a belső forgalmi sáv csak előzésre, és amint elvégeztük az előzést, vissza kell térnünk a külső forgalmi sávra.”

A radanováci kanyarban állt egy 60-as sebességkorlátozást jelző tábla, ezt eltávolították. Nem sokkal odébb sárga jelzőtábla jelzi, hogy Szabadkának vége, kezdődik Palics. Mögötte, takarásban van a nagyjából 300 méterre előrehozott, a lakott terület kezdetét jelző tábla, ezt sokan nem látják. Pedig innen a megengedett haladási sebesség 50 kilométer per óra, egy hosszú útszakaszon. Korábban Palics központjában 40-es sebességkorlátozás volt érvényben, de mivel az a tábla már nincs, ott is 50-nel mehetünk. A hajdújárási felüljáró felé haladva az új kerékpárút több helyen átszeli a közutat. Ezt útburkolati jelek és táblák jelzik.

„Itt, ha nekünk van kerékpáros vagy gyalogos, a zárt stop-vonalnál nekünk kötelezően meg kell, hogy álljunk.”

Közben elhagytuk a lakott terület végét jelző táblát, és a felüljáróig 80-nal mentünk. A hajdújárási felüljárón tábla jelzi a 60-as sebességkorlátozást. Áthajtottunk, majd visszafordultunk. Palicson áthaladva folyamatosan legfeljebb 50-nel vezethetünk, ügyelve a kerékpáros- és gyalogátkelőhelyekre. A korábbinál viszont előbb van vége a korlátozásnak, mert a lakott terület végét jelző tábla már nem Radanovácnál, hanem Palics kijáratánál, a Dubrovniki utca és a palicsi út érintkezésénél van. Itt sokan elbizonytalanodnak.

„Az új közlekedési szabály azt mondja, hogy lakott területnek számít az a hely is, ahol az úttest mellett tíz ház van. Szóval ez valójában még lakott területnek számítana a közlekedési szabály szerint, de mivel a közlekedési jelzőtábla erősebb, mint a közlekedési szabály, ezért ezen a részen valójában vége a lakott területnek.”

Tehát Palics kijáratától, a Dubrovniki utcától egészen Szabadkáig, a lakott területet jelző tábláig, 80 kilométer per óra megengedett haladási sebesség érvényes.

Szabadka
közlekedés

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.