Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Átmenetileg nem fogyasztható az ivóvíz Törökkanizsán és Szerbkeresztúron

2021-02-18
13:05
2021-02-18
17:11
Forrás
Pannon RTV
A probléma már évtizedek óta jelen van a két településen - állítják a helyiek.

A magas arzéntartalom miatt átmenetileg nem fogyasztható az ivóvíz Törökkanizsán és Szerbkeresztúron, ugyanis a pár héttel ezelőtti mintavételnél kiderült, hogy a vízben 0,0189 milligramm arzén található literenként, a megengedett pedig 0,01 mg lenne.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Nem lepődtek meg a lakosok a törökkanizsai Október 7. Kommunális Közvállalat bejelentésén, miszerint a városban és Szerbkeresztúron emberi fogyasztásra alkalmatlan az ivóvíz. Elmondásuk szerint már évek óta érezhető, hogy nem jó a minősége. Kovács Veronika, Törökkanizsa: „Már évek óta érezzük, hogy az íze, mintha vasat innál.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A helyiek saját fogyasztásra vásárolják a palackozott vizet. Miklós Bogdán, Törökkanizsa: „Már régóta ihatatlan a víz, van benne arzén és nem lehet inni, a boltban szoktuk a vizet venni, ami kávéra és ivásra kell.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Szerbkeresztúron sem ajánlott az ivóvíz fogyasztása, viszont a helyi közösség tanácsosai arra hívják fel az polgárok figyelmét, hogy nem kell pánikba esni, az illetékes szervek azon dolgoznak, hogy a probléma minél hamarabb megoldódjon. Radovan Jančić, tanácstag, Szerbkeresztúr HK: „15 évvel ezelőtt új törvénykönyvet adtak ki a víz egységes fogyasztható paramétereiről, ami a kémiai analíziseket veszi figyelembe. 0,05 mg/literről levették 0,01 mg/literre. Az utolsó bevizsgálások alapján, melyet egy-két hónappal ezelőtt végeztünk 0,0186 mg arzén volt megtalálható literjében. Pánikra tehát nincs okunk, ez tény.”

Nem csak Törökkanizsa községet érinti a probléma, hanem a vajdasági községek 85 százalékát. Ahhoz, hogy a víz minősége megfeleljen az előírtaknak, különböző víztisztító berendezéseket kellene felszerelni, ez a befektetése azonban sokba kerül - tette hozzá az illetékes.

Törökkanizsa
ivóvíz

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.