Ugrás a tartalomra

Az aracsi kő Óbecsén

2022.11.24
14:47
2022.11.24
17:00
Forrás
Pannon RTV
Az aracsi romtemplomot és az aracsi kő másolatát bemutató kiállítás nyílt szerdán este az óbecsei Városi Múzeumban. A tárlat ideje alatt az intézmény és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársai műhelymunkákat is szerveznek majd diákoknak.

A 13. század első harmadában Törökbecse határában épült aracsi pusztatemplomnál végzett 1896-os ásatások során került elő az a domborműves kőlap, amely aracsi kő néven vált ismertté, és amelynek eredetijét a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum őrzi. Az óbecsei Városi Múzeumban a kő másolata mellett az aracsi romtemplom történetét is megismerhetik a látogatók.

Raško Ramadanski, archeológus kurátor, Városi Múzeum, Óbecse: „Azon felül, hogy a Szerb Köztársaság regisztrált műemléke, Aracs a szerbiai magyar közösségi indentitás eredetének is tekinthető, nem ok nélkül. Éppen ezért fontos az aracsi kő, hiszen az aracsi helyszín legrégebbi archeológiai leletéről van szó, amelyet a 19. század végén találták meg, és amely körül sajátos kultusz alakult ki.”

A kiállítás az óbecsei Városi Múzeum és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet együttműködésével valósult meg, közös szervezésükben több program is lesz a múzeumban.

Tojzán Ákos, igazgató, Városi Múzeum, Óbecse: „Minden iskolából várunk majd csoportokat műhelymunkákra, ahol a középkori fegyverhasználattal, a középkori emberek életével fognak megismerkedni interaktív módon.”

A kiállítás december középig tekinthető meg az óbecsei Városi Múzeumban, amikor is egy numizmatikai kiállításnak adja majd át a helyét.

aracsi pusztatemplom
Aracs
Óbecse
Városi Műzeum
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Tojzán Ákos

Most

18:13, Frissítve: 18:20

Ronaldo 1200. mérkőzése

Cristiano Ronaldo a futballtörténelem első férfi mezőnyjátékosaként 1200. mérkőzését játszotta péntek este, amikor pályára lépett szaúdi csapata, az al-Naszr bajnokiján az al-Rijád ellen - írta szombaton az IFFHS.
17:48, Frissítve: 17:59

Ónos eső, csúszós utak

Ónos esőre figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Jelentésük szerint Szerbia északi és nyugati részén fordulhat elő vasárnap vegyes formájú csapadék.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.