Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Az aracsi kő Óbecsén

2022.11.24
14:47
2022.11.24
17:00
Forrás
Pannon RTV
Az aracsi romtemplomot és az aracsi kő másolatát bemutató kiállítás nyílt szerdán este az óbecsei Városi Múzeumban. A tárlat ideje alatt az intézmény és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársai műhelymunkákat is szerveznek majd diákoknak.

A 13. század első harmadában Törökbecse határában épült aracsi pusztatemplomnál végzett 1896-os ásatások során került elő az a domborműves kőlap, amely aracsi kő néven vált ismertté, és amelynek eredetijét a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum őrzi. Az óbecsei Városi Múzeumban a kő másolata mellett az aracsi romtemplom történetét is megismerhetik a látogatók.

Raško Ramadanski, archeológus kurátor, Városi Múzeum, Óbecse: „Azon felül, hogy a Szerb Köztársaság regisztrált műemléke, Aracs a szerbiai magyar közösségi indentitás eredetének is tekinthető, nem ok nélkül. Éppen ezért fontos az aracsi kő, hiszen az aracsi helyszín legrégebbi archeológiai leletéről van szó, amelyet a 19. század végén találták meg, és amely körül sajátos kultusz alakult ki.”

Pannon RTV/Rácz László

A kiállítás az óbecsei Városi Múzeum és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet együttműködésével valósult meg, közös szervezésükben több program is lesz a múzeumban.

Tojzán Ákos, igazgató, Városi Múzeum, Óbecse: „Minden iskolából várunk majd csoportokat műhelymunkákra, ahol a középkori fegyverhasználattal, a középkori emberek életével fognak megismerkedni interaktív módon.”

Pannon RTV/Rácz László

A kiállítás december középig tekinthető meg az óbecsei Városi Múzeumban, amikor is egy numizmatikai kiállításnak adja majd át a helyét.

aracsi pusztatemplom
Aracs
Óbecse
Városi Műzeum
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Tojzán Ákos

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:18, Frissítve: 16:32

Méz és bor

Ezzel a címmel pénteken délután kiállítás nyílt Óbecsén a Than Emlékházban. A jövő hét végéig nyitva tartó tárlaton méhészeti és borászati eszközöket láthat a közönség.

Népszerű