Ugrás a tartalomra

Az elmúlt napokban a migránsok elkerülték Horgost

2023.04.29
13:00
2023.04.29
16:17
Forrás
Pannon RTV
Horgost ezekben a napokban elkerülik a migránsok az állandó rendőri akciók és a hét közepén történt újabb lövöldözés miatt. Az illegális bevándorlók mostanában inkább a Szabadka környéki erdőkbe és Martonosra, a Tisza-parti erdősávba mennek.

A legutóbbi lövöldözést követően a migránsok miatt eddig megközelíthetetlen kishorgosi, egykori Bácska birtok is kiürült.

Elvétve látni csak migránsokat Horgos területén, jelenleg inkább a határsávban bujkálnak néhányan.

Legutóbb szerda este történt lövöldözés Horgos külterületén, a kishorgosi Bácska birtokon. Az elhagyott gazdasági épületekben egykor több tucat migráns húzódott meg. A lövöldözést megelőzően, a szerdai nap folyamán a rendőrség begyűjtötte és elszállította a migránsokat, a távolabbi szerbiai befogadóközpontokba több tucat migránst vittek el. A helyiek szerint a helyükre újabbak érkeztek még aznap, és állítólag ők lövöldözhettek. A hivatalos rendőrségi közlemény szerint három migránst tartóztattak le, akik összefüggésbe hozhatók a lövöldözéssel, amelynek során egy afgán fiatalember súlyosan megsérült.

A rendőrség adatai szerint az év elejétől mostanáig 25 puskát és félautomata fegyvert koboztak el a migránsoktól Horgos területén, a táborok felszámolása során. Ebben az időszakban több száz migránst szállítottak el, közülük többről is megállapítást nyert, hogy biztonsági kockázatot jelent, mivel nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellenük. Korábban egy nagy illegális menekülttábor volt azokban az elhagyatott épületekben és azok környékén, ahol a hét közepén a lövöldözés történt.

Szécsi Ilona: "Épp az udvaron tartózkodtam, itt lakunk mi az állomás felé, és hát majd tíz percig ilyen dirr-durr, fel is egyenesedtem, mivel kertészkedtem. Nagyon nagy, sok lövés lement. Egymás után, elég sokáig. Nekem úgy tűnt, hogy az egy tíz perc tartalmú volt.
Nem lehet őket látni itt a központban, most eltűntek, ennek meg örülünk. Az üzletekben sincsenek. Hát zárkózunk, ugye a kapukat későn nyitjuk reggel, este meg hamar bezárjuk, úgyhogy, de nincsenek itt, de a külterületen vannak."

Az egykori gazdasági épületeket kívül-belül teljesen lepusztították az illegális bevándorlók. A gerendák nagy részét feltüzelték, szemetet hagytak mindenfelé. Fadil Puljaji, a horgosi helyi közösség biztonsági bizottságának elnöke is megerősítette, hogy a lövöldözőket letartóztatták, társaikat pedig később szintén elszállították, a rendőrség folyamatosan végzi a munkáját.

"Azokat a személyeket is letartóztatták, elvitték. Lényeg az, hogy ahogyan látják is, mindennapos akciók vannak. Követik őket napi szinten, mihelyt annyian vannak, összeszedik őket, elviszik. A csendőrség is itt volt, azok is követik őket, úgyhogy minden gondot, ami van, azt megoldják."

Fadil Puljaji hozzátette, a migránsok nem veszélyeztetik a polgárok biztonságát, a fegyveres leszámolások is egymással szemben álló migránscsoportok között történnek.

migráns
Horgos
lakos

Most

14:01, Frissítve: 14:07

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.