Ugrás a tartalomra

Az elszármazottak is hazalátogattak Kishomok falunapjára

2017.07.29
20:55
2017.10.04
12:14
A negyedik falunapot tartották ma a martonosi helyi közösséghez tartozó, alig 120 lakosú Kishomokon.

A Kispiac felé vezető út melletti közösségi téren legalább háromszáz helybeli és a faluból elszármazott polgár gyűlt össze, hogy közösen ünnepeljen.

Szentmisével kezdődött a falunap. Ezután művelődési műsor mellett szórakozhattak a megjelentek. A helyi gyerekek mellett martonosi műkedvelők is bemutatkoztak. Többen főztek is, ételben, italban, édességben senki sem szenvedett hiányt.

A falunapon három olyan helybelinek adott át elismerő oklevelet Horváth Gergely, a martonosi helyi közösség elnöke, akik az elmúlt évek, évtizedek során sokat tettek ennek a kicsinyke településnek a megmaradásáért.

Az elismerést elsőként Szécsi Vilmos vette át: „Én személyesen csak annyit tudok nyújtani nekik, hogy villanyáramot, helyet, autóparkolót adok, és az éjszakai mulatozásban tudok segíteni nekik, meg hát a takarításban, ami a legfőbb lényeg.”

Szabó Győző helybeli jószágtenyésztő és tejtermelő elsősorban azért segít a falunapok megszervezésében, mert maga is igényli az efféle, Kishomokon igazán ritkaság számba menő rendezvényeket. „Igénylem, mert így összejön a falu népe meg az elvándorolt falubeliek is visszajönnek ilyenkor, ez végett szoktuk megszervezni ezt a rendezvényt.”

Sors Endre két évtizede képviseli a falut a helyi közösség tanácsában, és megtesz mindent annak érdekében, hogy a falunapok jól sikerüljenek. „Szeretnénk ezt tovább folytatni, tehát több programot elhozni, de sajnos nehezek a körülmények, mindent ki kell finanszírozni. Szponzorok vannak, akik segítenek, akik ezt meg tudják oldani. Többek között van 1-2 nagyvállalkozó, aki ezt csinálja, és örülünk neki, hogy vállalták.”

A kishomoki falunap egy páros röplabda-tornával ér véget, amelybe 8 csapat nevezett be, illetve egy mulatozás zárja majd a napot, amit a Szécsi-lakban tartanak meg.

Kishomok
Horváth Gergely
Sors Endre
Szabó Győző
Szécsi Vilmos

Most

Népszerű