Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az őszi járványhullám előtt vegyük fel a harmadik vakcinaadagot!

2021.09.02
17:08
2021.09.02
21:51
Forrás
Pannon RTV
Adán leginkább az idősebb és az egészségügyileg rizikócsoportba tartozó polgárok élnek a harmadik oltás lehetőségével.

A koronavírus elleni teljes védelemhez elengedhetetlen, hogy a jogosult polgárok éljenek a harmadik vakcina felvételének lehetőségével - mondják a szakemberek. Adán sokan felvették már a harmadik oltást is, de mégsem elegen.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Augusztus eleje óta kérhetik a koronavírus elleni emlékeztető oltást azok, akik már legalább hat hónapja felvették a második oltásukat.  Kószó Géza: „A Pfizert veszem most fel, mert úgy hallottam a magyar televízióban, hogy ha eddig mi a kínait vettük fel először és másodszor, akkor a harmadik az lehet bármi más és inkább másikat vegyünk fel.”

Pesti Rózsa férjével, Rudolffal együtt érkezett az adai oltópontra, és mint mondta nem volt kérdés számukra a védőoltás beadatása, viszont elkeseríti őket, hogy környezetükben sokan még mindig elutasítják a vakcina felvételét. Pesti Rózsa: „Én kérdeztem is őket, hogy miért, hiszen ez nagyon fontos, de nem akarják felvenni, egyszerűen elutasítják, ami nagyon sajnálatos. Hiszem azt, hogy egyedül ez a megoldás a vírus ellen.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A védőoltás felvételére megfelelő mennyiségű vakcina áll rendelkezésre a Tisza-menti község oltópontján. Balda Margaréta doktornő szerint bár a polgárok értik és átérzik az immunizáció fontosságát, leginkább a saját immunrendszerük védelme miatt félnek beadatni az emlékeztető oltást, ami szerinte teljesen alaptalan félelem a részükről. Dr. Balda Margaréta, gyermekgyógyász, Egészségház, Ada: „Ez a harmadik dózis egy emlékeztető dózis, úgynevezett booster dózis és egyáltalán nincs semmi rossz hatása az immunrendszerünkre, a szervezetünkre, ez csak erősíti az antitest szintet és mindenkinek ajánljuk, hogy vegye fel.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az immunitás megerősítése érdekében és az őszi járványhullám előtt nagyon fontos, hogy a harmadik adag felvételének lehetőségét megadjuk az embereknek - mondta dr. Balog András, az adai Egészségház igazgatója, aki egyelőre nincs megelégedve a harmadik oltásra jelentkező községbeli polgárok számával. „Eddig Adán 140 polgár vette fel a harmadik dózist, de párhuzamosan adjuk az első és második dózist is. Szomorúan kell mondanom, hogy nem vagyok megelégedve a polgárok viszonyulásával, ugyanis a több mint 11 ezer felnőtt lakosból eddig 4500 lakos van második adaggal beoltva.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az igazgató kiemelte, ahogy eddig is, a jövőben is sms üzenetben kapnak értesítést a polgárok, amely a harmadik védőoltás felvételével kapcsolatos információkat tartalmazza. Ada községben jelenleg 9 pozitív esetet tartanak nyilván, közülük egy személy szorul kórházi kezelésre.

harmadik adag
védőoltás
Dr. Balda Margaréta
Dr. Balog András

Most

21:47, Frissítve: 21:54

Franciaországban több tízezren tüntettek

Több tízezer francia vonult utcára csütörtökön az ország 170 városában, fizetésemelést követelve. A szakszervezetek és diákszervezetek felhívására köztisztviselők, a magánszektorban dolgozók, nyugdíjasok és gimnazisták együtt tüntettek.
20:56, Frissítve: 21:21

A jövő mezőgazdasága

A jövő mezőgazdaságáról – a precíziós gazdálkodásról és a digitális mezőgazdaságról hallhattak beszélgetést az érdeklődők csütörtökön este a VM4K klubhelyiségében.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Olcsóbb lett a műtrágya

Ennek oka az illetékesek szerint az, hogy csökkent a vásárlóerő. Van elegendő műtrágya az országban.