Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Varga Dániel

Az új hőtelep megoldja Zenta távfűtési gondjait

2019-01-23
14:11
2019-01-23
17:24
Forrás
Pannon RTV
Zentán az új hőteleppel mintegy 4000 háztartás fűtési gondját sikerült megoldani. A szerb kormány 212 millió dinárral támogatta ezt a vajdasági befektetést.

A kétszer hét megawatt teljesítményű gázkazánt magában foglaló hőtelepet működését a szerb kormány és a tartományi vezetés küldöttsége is megtekintette.

Az új hőtelepnek köszönhetően megoldódhat Zenta energiaellátása és ez a befektetés hozzájárul a régió energiastabilitásához is - mondta a Pannon RTV-nek Aleksandar Antić. A szerb energiaügyi miniszter kifejtette, az ország egyre több energiát fogyaszt, ezt megpróbálják minél több forrásból fedezni. Ehhez járul hozzá az a szerződés is amelyet Szerbia nemrég Oroszországgal írt alá.

Aleksandar Antić, energetikai miniszter, Szerbia: „Egy konkrét dolog, amelynek az eredménye hamar megmutatkozik majd, az az udvarnoki gáztározó kapacitásának a bővítése a jelenlegi 450 millió köbméterről 750 millió köbméterre. Ez megteremti az energiabiztonságot, főként az ilyen téli időszakokban, téli feltételek között. Saját tartalékainkból minden felhasználó számára biztosítjuk a gázt, illetve az új hőtelep számára is.”

Egy többéves probléma végére került pont azzal, hogy felépítették és beüzemelték az új hőtelepet Zentán - mondta Pásztor István. A Tartományi Képviselőház elnöke kifejtette: a beruházásnak köszönhetően bővíteni lehet a távhőszolgáltatást a városban.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Úgy gondolom, hogy ezzel egy régi gond oldódott meg. Másrészről, pedig ahogy hallom a szakemberektől, ez egy sokkal gazdaságosabb módja a város fűtésének, úgyhogy kevesebbe fog kerülni magának a közvállalatnak és a polgároknak is.”

A hőtelep működését Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke is megtekintette. Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere kiemelte: a hőteleppel megbízható és gazdaságos lesz a város hőellátása. Hozzátette: „Az már most megmutatkozott, hogy kevesebb gázzal, 20-25 százalékkal tudjuk a fűtést biztosítani a lakóknak. Azzal is tisztában kell lenni, hogy amíg a cukorgyárból volt a fűtés, addig tudtuk, hogy veszteséggel tudtuk megoldani. Sikerült ezt a két évet kormány és önkormányzati támogatással kiküszöbölnünk. Most végezzük az analíziseket az új rendszerrel kapcsolatban. Pénzügyieket is. Nem csak a műszakit.”

Ana Brnabić szerb kormányfő kifejtette, hogy a kormány számára nincsenek első, másod vagy harmadrendű falvak, települések vagy városok. Minden közösség egyformán fontos a kabinet számára - tette hozzá. A szerb kormányfő kiemelte: „Végre új hőtelepe van Zentának, 4000 zentai háztartás örömére. Erre mintegy 212 millió dinárt fordított Szerbia kormánya. Ez egy olyan probléma, amelyen még 2016-ban kezdtünk el a polgármesterrel dolgozni, amikor én még önkormányzati és államigazgatási miniszter voltam.”

A kormányfő elmondta: az elkövetkezőkben azon fognak dolgozni, hogy a zentai távfűtés hálózati elemeit is továbbfejlesszék.

Zenta
Ana Brnabić

Most

11:12, Frissítve: 11:48

Tangó pezsdíti az újvidékiek vérét

Tangófesztivált tartanak Újvidéken. A többnapos rendezvény ideje alatt az érdeklődők koncerteken és műhelymunkákon élvezhetik az argentin eredetű zenei műfajt.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.