Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Az újvidéki razzia áldozataira emlékeztek

2022.01.23
16:22
2022.01.23
17:34
Forrás
Pannon RTV
A központi megemlékezést a Duna-parton, a Család nevet viselő emlékműnél tartották. 1942 januárjában több mint 1200, főként szerb, zsidó és roma nemzetiségű ember vesztette életét az újvidéki razzia során.

A megemlékezésen Miloš Vučević, Újvidék polgármestere rámutatott, hogy az újvidéki razzia nem csak a helyiek számára szomorú esemény, hanem figyelmeztetés az emberiség számára, amelyről nem szabad megfeledkezni akkor se, ha fáj. „Tanítanunk kell erről a gyerekeinket, még ha nem is könnyű a halálról és szenvedésről beszélni azoknak, akik fiatalok. Az ilyen bánatot nem szabad a felejtésbe fojtani, mivel az ilyen bánat arra tanít és figyelmeztet minket, hogy legyünk jobbak, hogy a leszármazottainknak egy szomorúság és könnyek nélküli jövőt biztosítsunk.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A szerb pravoszláv egyház nevében Damaskin mohácsi, és Jerotej toplicai püspökök emlékeztek. Porfirije szerb pátriárka üzenetét a megbocsájtás jelentőségéről Jerotej püspök tolmácsolta az egybegyűlteknek. „Imádkozunk honfitársainkért, az őseinkért, de imádkozunk mindenki másért is, a szomszédainkért, vallási vagy nemzeti hovatartozásuktól függetlenül. Imádkozunk a békéért, a kölcsönös megbocsájtásért és szeretetért.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A szerbiai zsidó hitközség nevében Isaac Aziel szerbiai főrabbi emlékezett. Beszédében az emlékezés fontosságát hangsúlyozta. A fájdalom továbbra is él az áldozatok hozzátartozóiban, de a történelem valamilyen formában mégis folyamatosan ismétli önmagát, emlékeztetett Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. „Vannak olyan történések, amelyek megint tele vannak áldozatokkal, és nem tanultuk meg azt, hogy a fájdalom és az oktalan öldöklés meghozza azt, hogy az emberek közt a barátság, az emberek közt a megértés mindig kevesebb és kevesebb.”

A megemlékezésen az önkormányzat és a tartományi kormány képviselői is megkoszorúzták a razzia áldozatainak emlékművet. A tartományi képviselőház nevében Pásztor István elnök, Magyarország Belgrádi Nagykövetségének nevében pedig Pálinkás Gábor első beosztott helyezték el a kegyelet virágait. Több állam nagykövetségének, valamint a zsidó hitközség, illetve a roma közösség képviselői szintén koszorúztak.

razzia
Újvidék
Miloš Vučević
Isaac Aziel
Pásztor István

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű