Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Bachtól Zimmerig a felújított Wegenstein-orgonán

2021.09.14
20:43
2021.09.15
16:13
Forrás
Pannon RTV
A hangszer renoválásával befejeződött az épület teljes körű felújítása.

Orgonaavató koncertet tartottak a szabadkai Zsinagógában. Az esemény a Bachtól Zimmerig a felújított Wegenstein-orgonán címet viselte.

Pannon RTV

A szabadkai Zsinagógában lévő Wegenstein-orgona 1902-ben készült. A hangszer restaurálása során az eredeti alkatrészek mintegy 20 százalékát sikerült megmenteni és beépíteni. A munka több mint másfél évet vett igénybe - mondta a topolyai Apró Tibor orgonaépítő.  „Nehéznek, nehéznek mondható, hiszen nem volt annyira szabad kezünk. Egy új orgonát könnyebb építeni, mivel nincs megkötve az ember keze, szabadon tervezhet. Itt azért a más analóg orgonákból kikutatott terveket egyeztetni kellett, illetve illeszteni kellett a meglévő régi alkatrészekhez, tehát egy picit bonyolultabb volt a munka.”

Pannon RTV

A felújított hangszert a vajdasági Borbély Zoltán szólaltatta meg. Őt Danilo Šajnović kísérte elektromos gitáron, Paskó Csaba pedig karnagyként egy alkalmi vonószenekart vezényelt. Bach, Mozart és Handel művei mellett ismert filmzenék is felcsendültek. Paskó Csaba, karmester: „A második világháború óta eltűnt zsinagógai orgona most ismét megszólalt a maga eredeti hangzásában, a maga eredeti pompájában és erről száz év múlva is, amikor majd írják Szabadka zenetörténetét és történelmi pillanatait, akkor még ha csak ott egy apró, kis bekezdésben is, de lehet, hogy ott lesz, hogy Paskó Csaba vezényelt. Ez azért nem egy a sok koncert közül, ez az a koncert, amikor megszólalt az orgona. Számomra a megtiszteltetés és hihetetlen öröm, hogy ennek az eseménynek ilyen formában aktív résztvevője lehettem.”

Az orgona felújítását Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta, a beruházás 57 millió forintból valósult meg. Dr. Pásztor Bálint, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány Igazgató Bizottságának elnöke: „Nagyon sok szabadkainak volt az évtizedes álma, hogy az egyik legszebb szabadkai épület újra a régi pompájában tündököljön. Az meg egy plusz, hogy nyolc évtized után az orgona hangjai is felcsendülhettek.”

Pannon RTV

Az eseményen többek között jelen volt Szabados Róbert, a szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Joshua Stainfeld, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke, Csallóközi Eszter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke, illetve Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

Szabadka
Zsinagóga
orgona
avatás

Most

19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.
16:00, Frissítve: 19:59

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.