Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Befejeződött a nádvágási időszak

2020-02-26
13:26
2020-02-26
17:44
Forrás
Pannon RTV
A Ludasi-tavon a Palics–Ludas Közvállalat a helyi lakosokkal együtt végezte el a munkát, összesen tíz hektárnyi területen.

Tíz hektárnyi területen vágták le a nádat. Az időjárás nem kedvezett a nádvágóknak, mivel vastag jég kellett volna ahhoz, hogy a rámenjenek a vízfelületre - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Vinkó Tamás. Így is sikerült azonban szép mennyiségű nádat betakarítani - tette hozzá a Palics-Ludas Közvállalat természetvédelmi szakmunkatársa. Több szakaszon évek óta folyamatosan vágják a nádat, ennek köszönhetően megújult és megerősödött a növény. A betakarított nád jó minőségű és eladásra is alkalmas. Géppel az élőhely megújulása céljából is vágták a nádat. A nád égetésére idén nem volt szükség. A nádvágás egyébként a Ludasi-tó élővilága szempontjából rendkívül fontos.

A nádlakó madarak, az ebben fészkelő madarak szempontjából is fontos, hogy különböző minőségű nádas területek legyenek. Tehát az avas nádasok is jó élőhelyek, de ugyanúgy a friss nádasok, illetve a fiatal nádasok is más fajta madaraknak és más élőlényeknek tudnak helyet biztosítani. Mind az élő- , mind a telelő- , mind akár a fészkelőhelyet is. Úgyhogy ebből a szempontból fontos. Amit pedig úgymond, amit revitalizációs céllal végzünk, az inkább a szárazföldi területek, itt nedves réteket, gyepeket szoktunk kezelni, tulajdonképen írtjuk a nádat azért, hogy az itt élő őshonos növényfajok, például orchideák ugye megmaradhassanak.”

nádvágás
Ludas
eladás

Most

Népszerű

Ezek a koronavírus tünetei

A Covid-19 koronavírus-fertőzés tünetei kezdetben emlékeztetnek a megfázásra. Ezek a hőemelkedés, torokfájás, tüsszögés, köhögés és nehéz légzés, gyengeség.