Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Bemutatták a Kívül és belül: Székelykeve című könyvet

2022.05.15
09:58
2022.05.15
16:54
Forrás
Pannon RTV
A kötet az Al-Duna Műhely néprajzi és nyelvészeti kutatásai alapján jött létre. A kutatómunka 2017-ben kezdődött.

A székelykevei Žarko Zrenjanin Általános iskola előcsarnokában rendezték meg a Kívül és belül: Székelykeve című könyvbemutatót. A könyv szerkesztői dióhéjban ismertették a könyv tartalmát, és megköszönték mindenkinek a közreműködést. A Székelykeveiek szívesen részt vettek a könyv létrehozásában - mesélte Márton Petronella, szervező.

"Mikor elvégeztük a napi munkát, akkor kimentünk az utcára, akkor kint leültünk, jött valaki, leült, beszélgettünk és ez nekik nagyon szép volt és furcsa. Furcsa is volt és akkor mentek az utcán, köszöntek, mesélnének-e, sokan kihoztak egy kis széket, leültek és megismerkedtek, akkor azok kihoztak képeket, úgy, hogy akkor a másnap is elmentek megnézni akkor megkérdezték kit tudnak, aki szeretne még mesélni."

Pannon RTV

A könyv szerkesztője, Raffai Judit, 2017-ben kezdte el a kutatást és mint mondta, kialakult egy olyan csapat, amelynek tagjai nyelvészeti és néprajzi kutatásokat végeztek a településen.

"Ennek a kutatásnak az volt a lényege, hogy megvizsgáljuk hogy a hagyomány, az identitás hogyan is alakult ebben a faluban. Nagyon sok segítőre találtunk, külön kiemelném Márton Petronellát, de másokat is említhetnénk, nagyon nagy élettörténeteket gyűjtöttünk és ebből az eddig megjelent, megírt tanulmányokból tettük össze ezt a kötetet, állítottuk össze és ennek a kötetnek tényleg az volt a célja, hogy valamit visszahozzunk a faluba."

A könyv bemutató után minden vendég egy könyvet kapott ajándékba.

Székelykeve
Kívül és Belül: Székelykeve
bemutató

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.