Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Bemutatták a Kívül és belül: Székelykeve című könyvet

2022.05.15
09:58
2022.05.15
16:54
Forrás
Pannon RTV
A kötet az Al-Duna Műhely néprajzi és nyelvészeti kutatásai alapján jött létre. A kutatómunka 2017-ben kezdődött.

A székelykevei Žarko Zrenjanin Általános iskola előcsarnokában rendezték meg a Kívül és belül: Székelykeve című könyvbemutatót. A könyv szerkesztői dióhéjban ismertették a könyv tartalmát, és megköszönték mindenkinek a közreműködést. A Székelykeveiek szívesen részt vettek a könyv létrehozásában - mesélte Márton Petronella, szervező.

"Mikor elvégeztük a napi munkát, akkor kimentünk az utcára, akkor kint leültünk, jött valaki, leült, beszélgettünk és ez nekik nagyon szép volt és furcsa. Furcsa is volt és akkor mentek az utcán, köszöntek, mesélnének-e, sokan kihoztak egy kis széket, leültek és megismerkedtek, akkor azok kihoztak képeket, úgy, hogy akkor a másnap is elmentek megnézni akkor megkérdezték kit tudnak, aki szeretne még mesélni."

Pannon RTV

A könyv szerkesztője, Raffai Judit, 2017-ben kezdte el a kutatást és mint mondta, kialakult egy olyan csapat, amelynek tagjai nyelvészeti és néprajzi kutatásokat végeztek a településen.

"Ennek a kutatásnak az volt a lényege, hogy megvizsgáljuk hogy a hagyomány, az identitás hogyan is alakult ebben a faluban. Nagyon sok segítőre találtunk, külön kiemelném Márton Petronellát, de másokat is említhetnénk, nagyon nagy élettörténeteket gyűjtöttünk és ebből az eddig megjelent, megírt tanulmányokból tettük össze ezt a kötetet, állítottuk össze és ennek a kötetnek tényleg az volt a célja, hogy valamit visszahozzunk a faluba."

A könyv bemutató után minden vendég egy könyvet kapott ajándékba.

Székelykeve
Kívül és Belül: Székelykeve
bemutató

Most

08:39, Frissítve: 08:44

Ma még napos, holnap esős

Borongós és napos időszakok válthatják egymást térségünkben ma. Csak délután alakulhat ki gyenge eső helyenként.
07:59

Meghalt a bükki füvesember

94 éves korában meghalt Szabó György, a bükki füvesember. A gyógyteáiról és gyógynövényes cseppjeiről ismert bükki füvesember saját otthonában hunyt el.
21:55, Frissítve: 07:55

Incidens Koszovó északi részén

Tüntetés és lövöldözés volt Koszovó északi részén. Ma reggel pedig egy kézigránátot hatástalanítottak az illetékesek a választási bizottság irodájában, Észak-Mitrovicában. Sérültekről nincs hír.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.