Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Bezdánban is megemlékeztek az 1944/45-ös partizánmegtorlások áldozatairól

2021.11.03
18:18
2021.11.03
19:01
Forrás
Pannon RTV
Az esemény szentmisével kezdődött a helyi Alsó-temetőben, ezt követően pedig egy rövid műsor vette kezdetét, majd pedig elhelyezték az emlékezés virágait az isterbáci emléksírnál.

Fiatalok és idősebbek egyaránt részt vettek a szentmisén, amelyet a bezdáni Alsó-temetőben tartottak. Az esemény az áldozatoknak felállított emlékműnél folytatódott, ahol a magyar himnusz eléneklésével kezdődött a rövid kultúrműsor. Verseket és énekeket hallhattak az egybegyűltek. Pribilla Attila zombori segédpolgármester szerint minden magyarnak fontos ez az esemény.

"Mindenképpen meg kell békélnünk, és megbocsájtunk, de felejteni nem felejtünk, ahogy Zélity Mihály atya is említette, és mondta a mise alatt. Azért, mert valaki magyar, vagy más nemzetiségű, nem lehet áldozat, még akkor sem, ha háborúról is van szó. Nem engedhetjük meg azt, hogy még egyszer ez előforduljon, ezért fontos, hogy mi és a fiataljaink, és mindenki a környéken tisztában legyen, hogy amíg emlékezünk, addig van remény arra, hogy többet ilyen dolog ne forduljon elő."

Pannon RTV

Az isterbáci legelő Bezdántól egy kilométerre helyezkedik el. A partizánok azon a helyen több mint 100 férfit lőttek le 1944. november 3-án. A legfiatalabb áldozat 13 éves volt.

Csapó Judit, a VMSZ bezdáni helyi szervezetének elnöke: "Nagyon fontosnak tartom ezt a megemlékezést, mert a kivégzettek magyarok voltak. A második világháborús időkben, sőt a háború után hosszú évtizedekig erről nem volt szabad beszélni. Mi, magyarok nagyon fontosnak tartjuk, hogy megemlékezzünk ezekről az ártatlan áldozatokról."

Az alkalmi műsor után a politikai pártok és a helyi szervezetek elhelyezték a kegyelet virágait az áldozatoknak emelt emlékhelynél.

megemlékezés
Bezdán
áldozat
1944-45

Most

12:47

Orbán Viktor bemutatta kormánya szerkezetét

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd reggel bemutatta a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek kormánya szerkezetét, a minisztereket és ismertette feladataikat - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Népszerű