Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Borkóstolóval egybekötött borversenyt tartottak Temerinben

2023.01.21
17:30
2023.01.22
17:45
Forrás
Pannon RTV
A már hagyományossá vált Vince-napi borfesztiválra ez alkalommal több mint 600 bormintát küldtek be a borászok. A legjobb borokat arany-, ezüst- és bronzérmekkel jutalmazták.

A temerini borfesztivál idén jubileumi évfordulót ünnepelt. A Vince-napi borverseny 25. alkalommal került megszervezésre Temerinben. Az eseményt mostanra már nemzetközi rendezvényként tartják számon. Idén például Szlovákiából és Magyarországról is érkeztek résztvevők.

A rendezvény kiváló alkalom a különféle borok kóstolgatására, ezért is népszerű a borkedvelők körében.

Botka Csaba, Temerin: "Én alapjáraton a fehér borokat helyezem előtérbe, illetve a rozékat. A mai napon kizárólag fehér borokat kóstoltam."

Ótos Annabella, Újvidék: "Eddig csak rozét kóstoltam, többféle rozét. De megyek majd egyenként sorba. Nagyon szeretem az édes, félszáraz borokat, a likőrös, meggyes, málnás borokat. Efelé fogok idén is vonzódni."

A versenyborokat nemzetközi összetételű bizottság bírálta. Több mint 500 oklevelet osztottak ki a borászoknak.

Pannon RTV

Lahos Imre, díjazott: "A saját szaktudásunkat próbáljuk itt minősíteni. Törekszünk arra, hogy összemérjük egymással a borokat, hogyan bírjuk úgy elkészíteni, hogy minden évben minél eredményesebb és jobb minőségű bort készítsünk el."

Szilák Sarolta, díjazott: "A tavalyi év jó volt a szőlőre nézve. Egyedül, ami probléma volt az a szeptemberi rengeteg esőzés. Ott nagyon oda kellett figyelni arra, hogy a bogyók ne repedjenek. Vannak olyan fajták amik érzékenyek, vékonyabb a héjuk és előbb repednek, fogékonyabbak a szőlőbetegségekre."

A jubileumi rendezvényt Mladen Zec, Temerin polgármestere és Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár nyitották meg.

Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár: "A gazdákban megvan az igyekvés és fejlődni akarás, hogy megállják a helyüket ezen ágazaton belül. Mi a minisztériumban eddig mindent megtettünk annak érdekében, hogy az agrárpolitikai intézkedéseken keresztül, a támogatásokon keresztül megadjuk a gazdáknak a lehetőséget arra hogy tudjanak fejleszteni, a borászatukat, a szőlőtermesztésüket tudják fejleszteni. Mindent összevetve nagyot fejlődött az ágazat az elmúlt 5 évben."

Pannon RTV

A borverseny a Temerini Kertbarátkör szervezésében valósulhatott meg.

Kovács Róbert, a Temerini Kertbarátkör elnöke: "El kell érni azt a célt, hogy Temerinben a helyi kávézókban, éttermekben, szállodákban, panziókban ne a szomszédos települések borait szolgálják fel, hanem legyen prioritás a jó temerini bor is az itallapon. Valamilyen szinten ezt el is értük. Ennek a rendezvénynek köszönhetően egyre többen kezdtek borászattal, borkészítéssel foglalkozni."

A borkóstolóval egybekötött díjkiosztót a temerini Sportcsarnokban tartották. A rendezvényen kulturális szórakoztató műsorral is várták a látogatókat.

borkóstoló
Temerin
verseny

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.