Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Botlatókövek a zsidó áldozatok emlékére Törökbecsén

2021.09.14
16:12
2021.09.14
19:12
Forrás
Pannon RTV
A zsidók deportálásának nyolcvanadik évfordulójára emlékeztek Törökbecsén. Az áldozatok tiszteletére a bánáti településen botlatókövet és emléktáblát is kihelyeztek.
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Az eseményen a zsidó és a katolikus egyházi méltóságok, a német nagykövetség és a helyi önkormányzat képviselői mellett jelen volt Isak Asiel, Szerbia főrabbija is, akinek imáját követően a Schlesinger-palota előtti járdára tizenegy botlatókövet helyeztek el. Nagykikindáról, Törökkanizsáról, Csókáról és Törökbecséről mintegy hétszáz zsidót deportáltak. Közülük ketten a település gazdasági életét is jelentősen meghatározó, jól ismert Schlesinger család tagjai voltak.

Ljiljana Popov, elnök, Nagybecskereki Zsidó Hitközség: „A Schlesinger család elsőbbségben részesült, ha mindezt egyáltalán elsőbbségnek lehet nevezni, annak a családnak köszönve, amely ezt az ingatlant megvásárolta, a tartománynak köszönve, mivel az épület a közösség közkincsét képezi, tehát műemlékvédelem alatt áll, és mindenképp a jóakaratú embereknek is köszönhető.”

Törökbecsén 1865 és 1947 között zsinagóga is állt, amit eladtak, majd lebontottak. Ennek a korábbi épületnek a helyénél emléktáblát lepleztek le.

Isak Asiel, szerbiai főrabbi: „A botlatókő arra emlékeztet, és azt a kérdést feszegeti, hogy vajon itt mi történt? Itt az emberek a mindennapjaikat élték, egyszerű életmódot folytatott törökbecseiek, akik nagymértékben hozzájárultak a közösségi élethez, akiket Törökbecse közösségéből kiragadtak, és egy ideológia miatt megöltek.”

Törökbecsén az 1910-es években az adatok szerint kétszázhúsz zsidó élt.

Törökbecse
zsidó
deportálás
botlatókő
emléktábla

Most

19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.
16:00, Frissítve: 19:59

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.