Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Téglás Henrietta Éva

Bővült Topolya Község Múzeumának könyvállománya

2023.03.20
15:13
2023.03.20
17:14
Forrás
Pannon RTV
Mintegy ezer kötettel bővült a könyvállomány.

A szegedi Pusztai Bertalan és felesége, Pusztai-Varga Ildikó, a Szegedi Tudományegyetem munkatársai adományozták az intézménynek a Kárpát-medencében összegyűjtött magánkönyvtárukat.

Megérkezett az ezer példányos könyvadomány Topolya Község Múzeumába, az intézmény vezetősége és az adományozók, a szegedi Pusztai Bertalan és felesége, Pusztai-Varga Ildikó aláírták az adományozásról szóló szerződést. A házaspár tanulmányai, utazásai alkalmával elmúlt negyven évben gyűjtött könyvei leltek új otthonra a topolyai múzeumban.

Pusztai-Varga Ildikó, nemzetközi igazgató, Gazdaságtudományi Kar, Szegedi Tudományegyetem: „Mostanra jött el az idő, hogy akkorára duzzadt ez a könyvállomány, ami főképpen néprajzi, folklór és tárgyi néprajzi köteteket, valamint népzenével kapcsolatos köteteket tartalmaz, egyháztörténet, történeti, társadalomtudományi könyvekről van szó, hogy most már nagyon ritkán tudtuk a polcról őket levenni.”

A Szegedi Tudományegyetem professzorai szakmai- és magánkapcsolatokat is fenntartanak Vajdaságban, sokat kirándulnak a környéken, így esett a választás Topolya Község Múzeumára.

Pusztai Bertalan, tanszékvezető, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, Szegedi Tudományegyetem: „Örültünk annak, sőt célunk volt, hogy egy határon túli intézményt keressünk meg, egészen egyszerűen azért, mert odahaza a könyvtárak maguk is raktározási problémákkal küzdenek, ezek közül könnyen lehet, hogy megvannak vagy számos megvan közülük. Olyan helyet kerestünk, ahol őszintén szeretettel fogják fogadni ezeket a könyveket.”

A könyvek a múzeum következő kiállítási anyagaként is szolgálnak majd. Vastag Gazsó Hargita, főmuzeológus, Topolya Község Múzeuma: „Körülbelül ezer példány az, amit nekünk átadnak és nekünk ez a legjobbkor jön, hiszen néprajzi kiállításra készülünk Zöldy Pál századelős néprajzi monográfiáját szinte próbáljuk megmozgatni és bemutatni.”

A könyvállomány feldolgozása után bárki betérhet a múzeumba, a helyszínen olvashat vagy kutathat a kötetekből.

Topolya
múzeum

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.