Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

A bunyevác nyelv is hivatalosan használható Szabadkán

2021.05.06
12:41
2021.05.06
16:35
Forrás
Pannon RTV
Május közepétől a szerb, a horvát és a magyar mellett a bunyevác is hivatalos nyelv lesz, valamint nem változik meg Szabadka belvárosának képe sem - egyebek mellett erről is döntött Szabadka Város Képviselő-testülete.

Áprilisban közvitát tartottak arról, hogy hivatalos használatba kerüljön-e a bunyevác nyelv Szabadkán, majd napirendre is került a Város Képviselő-testületének soron következő, 9. ülésén. A VKT képviselői megszavazták Szabadka város alapszabályának módosítását, amellyel lehetővé válik, hogy a szerb, a horvát és a magyar mellett a bunyevác nyelv is hivatalos legyen az észak-bácskai városban.

Mirko Bajić, független önkormányzati képviselő, a Bunyevác Nemzeti Tanács alelnöke kiemelte: „A bunyevác nyelv hivatalos használatának bevezetése senkitől sem tagad meg semmilyen jogot, és nem csökkenti senki jogait. Csupán azt az alapot erősíti meg, hogy Szabadka Város egy többnemzetiségű környezet és mindannyian tiszteljük egymást. Szeretném nyilvánosan is kijelenteni ismét, hogy szeretnénk jó együttműködést folytatni mindenkivel, beleértve a horvát nemzeti közösséget is Szabadkán, függetlenül attól, amit átéltünk, a sértéseket is elfelejtjük.”

A döntéssel egyetemben idővel változni fognak a település-táblák kiírásai is. Stevan Bakić, Szabadka polgármestere elmondta, a döntés Szabadka komolyságát tükrözi.

„Szerbia, mint a 2006-os regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartájának aláírója, megerősítette azt a megállapodást miszerint kötelessége a nemzeti közösségek nyelvének ápolása és népszerűsítése, többek között a bunyevác nemzeti közösségeké is.”

Emellett arról is döntöttek, hogy a belvároshoz tartozó II. övezetre vonatkozó szabályozási tervet hatályon kívül helyezik. Ez azt jelenti, hogy nem változik meg Szabadka régi, megszokott belvárosi képe, vagyis nem lesz rombolás.

Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke elmondta: „Annak érdekében, hogy az épített örökségünket maradéktalanul megőrizzük és ez elől elháruljon minden jogi akadály, hatályon kívül kellett helyezni a 2000-ben meghozott szabályozási tervet. Ugyanis, ha ezt nem tettük volna meg, akkor annak ellenére, hogy március közepén megnyertük azt a csatát a város épített örökségének a védelmében, a régi, 21 évvel ezelőtt elfogadott terv értelmében lebonthatóak lettek volna épületek.”

A Dr. Bodrogvári Ferenc-díj adományozásáról is szavaztak a képviselők. Egyhangúlag fogadták el a jelölteket. Az elismerést Góli Kornélia, dramaturg, Patyi Szilárd történész és Nevena Mlinko szerb nyelv és irodalom tanár veheti majd át. A képviselők továbbá közvállalatok vezetőinek cseréjéről is döntöttek.

Szabadka
szabadkai Városi Képviselő-testület

Most

17:49

A fogamzásgátlás világnapja

A Fogamzásgátlás Világnapján az Újvidéki Egészségház előadást tartott középiskolások számára, ahol a résztvevők megtanulhatták, hogyan éljenek felelősségteljes nemi életet és milyen módszerekkel védekezhetnek.

Népszerű

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.