Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

A bunyevác nyelv is hivatalosan használható Szabadkán

2021.05.06
12:41
2021.05.06
16:35
Forrás
Pannon RTV
Május közepétől a szerb, a horvát és a magyar mellett a bunyevác is hivatalos nyelv lesz, valamint nem változik meg Szabadka belvárosának képe sem - egyebek mellett erről is döntött Szabadka Város Képviselő-testülete.
Pannon RTV/Juhász Géza

Áprilisban közvitát tartottak arról, hogy hivatalos használatba kerüljön-e a bunyevác nyelv Szabadkán, majd napirendre is került a Város Képviselő-testületének soron következő, 9. ülésén. A VKT képviselői megszavazták Szabadka város alapszabályának módosítását, amellyel lehetővé válik, hogy a szerb, a horvát és a magyar mellett a bunyevác nyelv is hivatalos legyen az észak-bácskai városban.

Mirko Bajić, független önkormányzati képviselő, a Bunyevác Nemzeti Tanács alelnöke kiemelte: „A bunyevác nyelv hivatalos használatának bevezetése senkitől sem tagad meg semmilyen jogot, és nem csökkenti senki jogait. Csupán azt az alapot erősíti meg, hogy Szabadka Város egy többnemzetiségű környezet és mindannyian tiszteljük egymást. Szeretném nyilvánosan is kijelenteni ismét, hogy szeretnénk jó együttműködést folytatni mindenkivel, beleértve a horvát nemzeti közösséget is Szabadkán, függetlenül attól, amit átéltünk, a sértéseket is elfelejtjük.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A döntéssel egyetemben idővel változni fognak a település-táblák kiírásai is. Stevan Bakić, Szabadka polgármestere elmondta, a döntés Szabadka komolyságát tükrözi.

„Szerbia, mint a 2006-os regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartájának aláírója, megerősítette azt a megállapodást miszerint kötelessége a nemzeti közösségek nyelvének ápolása és népszerűsítése, többek között a bunyevác nemzeti közösségeké is.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Emellett arról is döntöttek, hogy a belvároshoz tartozó II. övezetre vonatkozó szabályozási tervet hatályon kívül helyezik. Ez azt jelenti, hogy nem változik meg Szabadka régi, megszokott belvárosi képe, vagyis nem lesz rombolás.

Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke elmondta: „Annak érdekében, hogy az épített örökségünket maradéktalanul megőrizzük és ez elől elháruljon minden jogi akadály, hatályon kívül kellett helyezni a 2000-ben meghozott szabályozási tervet. Ugyanis, ha ezt nem tettük volna meg, akkor annak ellenére, hogy március közepén megnyertük azt a csatát a város épített örökségének a védelmében, a régi, 21 évvel ezelőtt elfogadott terv értelmében lebonthatóak lettek volna épületek.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A Dr. Bodrogvári Ferenc-díj adományozásáról is szavaztak a képviselők. Egyhangúlag fogadták el a jelölteket. Az elismerést Góli Kornélia, dramaturg, Patyi Szilárd történész és Nevena Mlinko szerb nyelv és irodalom tanár veheti majd át. A képviselők továbbá közvállalatok vezetőinek cseréjéről is döntöttek.

Szabadka
szabadkai Városi Képviselő-testület

Most

09:00

Kezdődik az egyezkedés a minimálbérről

Augusztus 15-től szeptember 15-ig van idejük megbeszélni a minimálbér emelésének mértékét a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak. Ha addig nem születik döntés, a kormány fogja azt meghatározni.
07:10, Frissítve: 10:03

Összmagyar Egyetemista Tábor 2022

Háromszáz magyar egyetemista érkezik a Kárpát-medencéből és a nagyvilág diaszpóraközösségeiből a Rákóczi Szövetség egyetemistatáborába, Magyarországra. A Sátoraljaújhelyen megrendezésre kerülő táborban vajdasági diákok is képviseltetik magukat.

Népszerű