Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Bűzlik a csantavéri dögtemető

2019-05-09
14:28
2019-05-09
20:21
Forrás
Pannon RTV
Égbemeredő sertéslábak, belek, csontok - szétmarcangolt háziállattetemek látványa és elviselhetetlen bűz fogadja a Nagyfény irányából Csantavérre érkezőket.

A falu közelében lévő dögtemetőt kerítés sem biztosítja, itt szabadon garázdálkodhatnak a kóbor kutyák. A patkányok is elszaporodtak. A falu illetékesei az áldatlan helyzetről nem kívántak nyilatkozni, ugyanis a közbeszerzési eljárás még nem zárult le. Azt ígérik, ha átveszi a dögtemetőt az új üzemeltető, rendeződik a helyzet.

Dögtetemek hevernek szanaszét a csantavéri dögtemetőben. Förtelmes, orrfacsaró bűz fogadott bennünket a hűvös ellenére is. Anitics Gábor tanyája a csantavéri dögtemető közelében helyezkedik el, elmondása szerint fogócskázni lehet a tanyájuk környékén az elszaporodott patkányokkal. A Híradónak nyilatkozva elmondta: Nyáron amikor nagy hőség van ez katasztrofális az az illat, ami innen jön, meg az tetemekről származó állatmaradványok, szétviszik a szántóföldekre. Most nagyrészt lucernánk van, azt kaszáljuk, bálázzuk, visszük az állatok elé. Ez siralmas helyzet.

 

A dögtemető környékén lakik Kis Juhász Diana édesanyja akit kisfiával sűrűn meglátogatnak. Ma is iskola után oda tartottak. Kis Juhász Diana: „Borzasztó, hogy itt a szeméttelep, vagyis az is itt van, az is nagyon büdös, de a dögkút az valami hihetetlen. A gyerekeknek ez nagyon borzasztó, mert ki se bírnak menni játszani mert, büdös van és nyáron rengeteg a légy is, amit ki sem lehet irtani, sőt patkányok is és minden ami még ezzel jár.”

A nyolcvanas években 7 emésztőgödör, épület, konténerek és még kerítés is épült a dögtemető körül. A helyzet azóta láthatóan nagymértékben romlott. Horváth Zoltán elmondta: „Melegben, főleg nyáron akkor katasztrofális illathelyzetek uralkodnak, meg az a látvány ami ott fogadja az embereket, az elég elszomorító, szerintem, úgyhogy azt valakinek jó lenne ha valaki karban tartaná, felügyelné. De ezért ki a felelős, én ezt konkrétan nem tudom megmondani. Nagyon sok állattetemet kihoznak meg a patkányok nyáron, az elszomorító szagok amik orrfacsarók, ezek tragikus körülmények a környékünkön.”

Eddig a helyi Komvál vállalat tartotta karban a dögtemetőt, de az erre vonatkozó szerződésük lejárt. Nem hivatalos információink szerint a bajmoki VPV Tim Kft. fogja a csantavéri dögtemetőt karbantartani, rendezni az idén. A cég illetékeseit az adott címen nem értük el, még a cégtáblát sem. A falu illetékesei az áldatlan helyzetről nem kívántak nyilatkozni, ugyanis a Szabadka Város közbeszerzési eljárása még nem zárult le a pályázatot nyert cégek szerződéskötésével.

Csantavér
dögtemető

Most

10:33, Frissítve: 10:42

Helyi termékek vására Palicson

Kézműves szörpök, lekvárok, hidegen sajtolt olajok, levendula, sőt nemezből készült divatárú is. Pannon Bazaar néven kirakodóvásár nyílt tegnap a Vigadó nagy teraszán, Palicson.

Népszerű