Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

A Csaba királyfi rockopera záróéneke hangzott el a megemlékezésen Temerinben

2021.08.28
16:00
2021.08.28
17:57
Forrás
Pannon RTV
Ma este mutatják be a Csaba királyfi című székely nemzeti rockoperát Temerinben. Délelőtt a rockopera stábja megemlékezett a második világháborút követő vérengzések temerini áldozatairól a Nyugati temetőben, az 1944-es emlékműnél.
Pannon RTV/Bognár Róbert

A Csaba királyfi című székely nemzeti rockopera teljes stábja részt vett a délelőtti megemlékezésen.

Nagy Bence, tag, Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, Temerin: „Mindenki hat-hétszáz kilométerről jön, Debrecen is elég messze van, Székelyföld is. Tudtak róla, de mégis, ha már itt vannak, akkor fontosnak látták igazából Ágnesék, hogy vigyenek haza valamilyen emléket, tudják az itteni emberek a sorsát, az őseink sorsát, és akkor jött az ötlet, hogy Gusztony Andrást kérjük fel arra, hogy itt, a nyugati temetőben mesélje el az emlékmű történetét.”

Gusztony András Temerin volt polgármestere meghatóan mesélt az áldozatokról.

„Itt, a hátam mögött lévő tömegsírban kilencven magyar áldozat van, és szerte a temetőben, még máshol majdnem még kétszáz temerini vesztette még életét a második világháborút követő vérengzésekben, és persze, hogy nem kerülhettem meg a temerini haláltábort sem, meg a járeki haláltábort, ahol hat és félezer ember vesztette dokumentáltan életét, nem végezték őket ki, egyszerűen éhen hallatták őket.”

A rockopera teljes stábja jelen volt, énekesek, színészek, táncosok, technikusok, szervezők és a mű szerzője, G. Nagy István Ilián is.

„Erről tudok már régóta, hogy hogyan éltek itt a délvidéki magyarok, milyen tragédiájuk volt, és a rendszerváltás után láttam, hogy most már meg lehet emlékezni, mert régebben nem nagyon engedték, és a társaság, akikkel eljöttünk, az nagy része székely, a másik része debreceni, a Hajdú táncegyüttes. Senki nem volt még itt, tehát Délvidéken még nem voltak soha, és szerettem volna, hogy a várost is megismerjék, és szerettük volna, hogy valaki mondja el nekik, hogy mi történt a délvidéki magyarsággal.”

Az előadás este nyolckor kezdődik a temerini Kókai Imre Általános Iskola telepi épületének udvarában. A belépés ingyenes.

Csaba királyfi
rockopera
székely
Temerin
megemlékezés
1944
délvidéki
áldozat
magyar
második világháború
vérengzés
Nyugati temető
emlékmű

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.