Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Csókán szervezték meg a Versünnep Diákseregszemléjét

2022.05.07
14:38
2022.05.07
19:34
Forrás
Pannon RTV
A budapesti Versünnep Fesztivál diákseregszemléjének vajdasági elődöntőjét szervezték meg a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületben.

A versenyre az általános iskolák alsó és felső tagozatos diákjai, valamint a középiskolások jelentkezhettek. Közel 40 verskedvelő élt a lehetőséggel, hogy megcsillogtassa versmondó tehetségét. Közülük az egyik a Zentai Gimnázium második osztályos tanulója, Jaksa Dominika, aki hetek óta készült a mostani rendezvényre.

"Egy Dékány Dávid versrészlettel készültem, aminek az Asztronauta a címe. Ez egy szomorú vers, mivel a mesélőnek a öccse meghal és ezt meséli el annak az eseménynek a követési idejét , amikor ez az esemény megtörténik."

Pannon RTV

Két év kényszerpihenő után idén negyedszer szervezték meg a versenyt Csókán.

Tóth Lívia, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület irodalmi csoportjának vezetője: "Az idén két irodalmi évfordulóra hívták fel a szervezők a figyelmet, méghozzá Nemes Nagy Ágnes és Illyés Gyula évfordulójára, de természetesen nem kötelező jelleggel, viszont lehetett tőlük is választani verset, vagy bármilyen magyar költőtől illetve írótól, merthogy annak ellenére, hogy ennek az a neve, hogy Versünnep, azért prózával is fel lehet lépni."

Pannon RTV

A 16 éve működő anyaországi Versünnep Alapítvány célul tűzte ki, hogy megismertesse és megszerettesse a verseket a közönséggel.

Topolcsányi Laura, színész- színházi szerző, a Versünnep Alapítvány küldöttje: "Rendkívül meglepő számunkra, hogy idén jelentkeztek a legtöbben. 180 valahány jelentkezőnk van. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ebben formációk és intézmények is vannak, tehát akár 1000 lesz a végső szám. Csókán közel 40 jelentkezőnk van. Ebben a pillanatban zajlik a budapesti a magyarországi elődöntő egyik része, mert olyan sokan jelentkeztek, hogy három különböző elődöntő lesz."

Az elődöntők legjobbjai a június 11-én tartandó döntőben mérik majd össze tudásukat. A döntőnek pedig a pesti Vigadó ad helyszínt.

versünnep
Csóka
diák

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.