Ugrás a tartalomra
A szabadkai VKT ülése
Pannon RTV

Döntött Szabadka Város Képviselő-testülete

2019-07-11
12:06
2019-07-11
16:42
Forrás
Pannon RTV
Nem érvénytelenítették a szabadkai VKT tagjai a díszpolgári cím odaadományozását Danilo Kiš írónak.

Ez azt jelenti, hogy szeptember elsején, a város napján ő kapja posztumusz a kitüntetést annak ellenére, hogy özvegye kérvényezte ennek visszavonását. Erről és további hat napirendi pontról tárgyalt mai, 24. ülésén a szabadkai Városi Képviselő-testület.

Szavaznak a képviselők

A szabadkai VKT a június 18-án megtartott ülésén döntött úgy, hogy kiemelkedő és időtálló életművéért poszthumusz díszpolgári címet adományoz Danilo Kiš írónak. A döntést akkor ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el. Az író özvegye, Mirjana Miočinović azonban később nyílt levélben kérte ennek érvénytelenítését. A javaslat beterjesztőjének, vagyis a város polgármesterének, Bogdan Labannak címzett levelében azt írta, hogy ő és a Városi Képviselő-testület összeegyeztethetetlen ellentéte mindannak, amit Danilo Kiš munkásságával és életével képviselt. Ezt követően Szabadka Polgári Mozgalma indítványozta a rendelet érvénytelenítését. Maglai Jenő frakcióvezető elmondta, a döntéshozatalkor nem említették a képviselőknek, hogy nem szerezte be az önkormányzat a Danilo Kiš jogutódjának jóváhagyását. Hozzátette, ha tudták volna, biztosan nem szavazták volna meg a döntést. „Egyes emberek minden áron a politikai pontszerzést látják elsősorban célként, és nem riadnak vissza attól, hogy ilyen módon is megpróbálják megvalósítani. Most rosszul sült el, országos szintű lejáratás lett az ügyből. 160 szerbiai értelmiségi, egyetemi tanárok, művészek írták alá a petíciót, amiben kérik, hogy ezt a díjat vonjuk vissza, de ezt is semmibe veszi a képviselő-testület. Sajnálom, hogy ide jutottunk.”

A szabadkai VKT ülése

A hatalmi koalíció tagjai hangsúlyozták, csak tisztelettel akarnak megemlékezni az egyik legnagyobb szerb és európai íróról, aki 30 évvel a halála után és ugyancsak 30 évvel a Nobel-díjra való jelölést követően válna a város tiszteletbeli polgárává. „Az indítványozó képviselőcsoport vezetője szakmáját tekintve ügyvéd. Teljesen biztos vagyok abban, hogy ma már nála lenne a dokumentum, amely igazolja, hogy a tisztelt hölgy a végrendelet szerinti örökös. Mi azt a dokumentumot nem láttuk, és ezért hangsúlyozom még egyszer, amit a legelején is mondtam: felesleges elpolitizálni ezt az egész helyzetet. Nincs szükség az ilyesmire” - nyilatkozta Nemanja Simović, a Városi Tanács sport és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja.

Az író életműve, munkássága méltóvá tette arra, hogy odaítéljék neki ezt a díjat - véli Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai frakcióvezetője. A képviselőcsoport ezúttal is amellett állt ki, hogy kitüntessék Danilo Kišt. „Egyáltalán nem az a lényeges, hogy ki a javaslattevő, bárki javasolhatta volna Danilo Kišt Szabadka Város díszpolgári címére. Itt a lényeg az, hogy ki az a személy, akit erre a címre javasolnak, illetve hogy ez a személy megérdemli-e a díszpolgári címet. Úgy gondoljuk, hogy Danilo Kiš mindenféleképpen megérdemli, hogy Szabadka díszpolgára legyen” - mondta a frakcióvezető.

Szavazatok a kijelzőn

Szavazáskor az érvénytelenítés ellen 39-en voksoltak, 7-en mellette. Ez azt jelenti, hogy szeptember elsején, a város napján Danilo Kiš kapja posztumusz a kitüntetést. Az egyelőre nem tisztázott, hogy ki veszi át a rangos elismerést. A képviselő-testületi ülésen elhangzott, hogy a legújabb elképzelés szerint a Danilo Kiš Ifjúsági és Kulturális Alapítványnak adhatják át.

A szabadkai VKT ülése

A VKT mai ülésén összesen hét napirendi pontot vitattak meg a képviselők. Rendeletet hoztak egyebek között Sztantics György atléta emlékművének felállításáról, valamint határozat született a város mezőgazdasági földterületeinek védelméről, használatáról is.

Szabadka
képviselő-testület
ülés
Danilo Kiš

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.