Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Döntött a VKT, három köztéri szoborral gazdagodik Szabadka

2020.05.28
09:09
2020.05.28
16:47
Forrás
Pannon RTV
Bíró Károly, Szabadka egykori polgármestere szobrot kap a város központjában. A Köztársaság téren, a városháza melletti tapintható köztéri városmakett közelében állítják fel életnagyságú bronzszobrát.

Emellett I. Petar Karađorđević szerb király és Ivan Antunović bunyevác püspök is szobrot kap a városban.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A három szobor felállításáról is egyhangúlag döntött a szabadkai Városi Képviselő-testület. A Vajdasági Magyar Szövetség szerint minden itt élő nemzetnek joga van emléket állítani a történelmi személyiségeinek. Nágel János, a VMSZ önkormányzati frakcióvezetője úgy véli, ez az itteniek együttélését is segíti. Bíró Károly emlékére a szoborállítást a VMSZ által alapított Bíró Károly Alapítvány javasolta – mondta a politikus. Büszkék lehetünk rá, hiszen az ő idejében felvirágzott Szabadka, és megépült a város szecessziós jelképe, a városháza – tette hozzá.

Nágel János kiemelte: „Bíró Károly volt Szabadka történelmében az egyik legnagyobb polgármester, második leghosszabb ideig volt ezen a funkción 1902-től 1918-ig.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A Szerb Haladó Párt önkormányzati képviselői szerint a szobrok egyidejű felállítása a város multinacionalizmusának a jelképe. I. Petar Karađorđević szerb király a Jadran közelében, a Raichle Ferenc parknál kap szobrot.

Jasmina Stevanović, titkár, Társadalmi Tevékenységek Titkársága, Szabadka (SZHP): „Az, hogy I. Petar Karađorđević szerb királynak műemléket állítanak, amit Bogdan Laban polgármester javasolt, valóban nagy büszkeséggel és elégedettséggel tölt el bennünket, tehát, hogy a jövőben látni fogjuk a Szokol-otthon előtt az egyik legszeretettebb, a néphez közel álló uralkodónk, Pero bácsi emlékművét.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A három szobor felállítását Mirko Bajić, a Bácskai Bunyevácok Szövetségének elnöke a jelenlegi képviselő-testület legjobb döntésének tartja. Ivan Antunović püspök szobra pedig, amelyet a Szent Teréz téren helyeznek majd el, nem csak a bunyevácok, hanem a katolikusok számára is fontos. Ivan Antunović püspök megteremtette a bunyevác identitásnak alapjait ebben a térségben, de egyben minden itteni katolikus képviselője is volt - tette hozzá Mirko Bajić.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Szabadka Polgári Mozgalma is támogatta a szoborállításokat, ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a régi, ledöntött szobrokat is újra vissza kellene helyezni.

Miroslav Milojević, önkormányzati frakcióvezető-helyettes, Szabadka Polgári Mozgalma: „Elsősorban Sissi császárnő szobrát, aki magyar és horvát királynő is volt. A mellszobra a vasútállomás melletti parkban volt. Ez is eltűnt azokban a viharos, 1918 körüli időkben.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A szabadkai Városi Képviselő-testület a Dr. Bodrogvári Ferenc-díj odaítéléséről is döntött. Az elismerést Rózsa Zsombor okleveles építőmérnök kapja majd, akit a szellemi képességek újítójaként főként arról ismerünk, hogy felébreszti a gyerekekben a kreativitást és a sakk iránti szeretetet.

Szabadka
Választások 2020
Nágel János
VMSZ
Jasmina Stevanović
Miroslav Milojević
Mirko Bajić

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:32, Frissítve: 18:04

A szabadkaiak 45 százaléka vette fel eddig az oltást

Nem kielégítő az oltási készség Szabadkán és környékén, jelentette ki Ivanka Beoković. A Szabadkai Egészségház igazgatója hangsúlyozta, Szabadka Város lakosságának alig 45 százaléka vette fel eddig a koronavírus elleni oltás első adagját.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.