Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A Dužijanca hálaadás az új kenyérért

2022.08.14
16:11
2022.08.14
17:12
Forrás
Pannon RTV
Az aratást, az idei búzatermést és az új kenyeret ünnepelték ma a Dužijanca központi, szabadkai ünnepségén.

Hálaadó ünnepi szentmisét mutattak be, majd a hagyományos látványos felvonulás következett. A város főterén alkalmi műsor keretében átadták a megszentelt kenyeret a város polgármesterének.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Az aratóünnepség fontos részeként idén is ünnepi szentmisét tartottak a Szent Teréz-székesegyházban. Ilyenkor hálát adnak a búzatermésért és az első lisztből készült kenyérért. A misére olyan sokan eljöttek, hogy nem is fért be mindenki a templomba.

Jelisaveta Ivankov: „Szentmise, utána körmenet, sok népviseletbe öltözött fiatal és kisgyerek. Ezt olyan jó látni. Igyekszem mindig eljönni és szeretem. Ez a mi hagyományunk, a miénk, akik itt élünk Szabadkán.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A szentmise után népviseletbe öltözött gyerekek és fiatalok vonultak végig gyalogosan, illetve feldíszített lovaskocsikkal a templomtól a város főterére. A központi Aratóünnepséget Szabadka város és a katolikus egyház támogatásával a Bunyevác Horvátok Egyesülete szervezte.

Marinko Piuković, a Dužijanca Bunyevác Horvát Egyesület igazgatója: „A Dužijancával az aratás befejezését ünnepeljük, hálaként Istennek, és a kulturális programokat is az aratás jegyében szervezzük. A Dužijanca különösen fontos a horvát nemzeti közösség számára, mert már 112 éve szervezi meg. Fontos a kulturális identitás szempontjából, de a vallási hovatartozás miatt is, hiszen tudjuk, hogy ez egy kulturális-vallási rendezvény.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A város főterére először a művelődési egyesületek táncosai vonultak be, köztük a Bunjevačko kolo, a Mladost és a Népkör tánccsoportjai is. Ezután a főtéren felállított színpadon a legszebb aratópár átadta a polgármesternek az új lisztből sütött, megszentelt kenyeret.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere: „A Dužijanca egyfajta kapocs az imádság és fohász, valamint az ember munkájáért járó köszönet között. Ma is, és hiszem, hogy a jövőben is az összetartozás szimbóluma marad, Szabadka pedig olyan környezet, ahol az emberek tisztelik, megértik és értékelik egymást.”

A déli meleg ellenére sokan voltak kíváncsiak a látványos felvonulásra és az utána következő alkalmi műsorra.

aratás
Dužijanca
Dužijanca
Dužijanca
aratás
búza
kenyér
Stevan Bakić

Most

07:36

Rotyogott a pörkölt Hertelendyfalván

Pörköltfőző versenyt rendeztek Hertelendyfalván a református templom felszentelésének ünnepén. Az imaház udvarában gyűltek össze az emberek. Tizenhárom bográcsban főtt a különböző, sajátos recept szerint készített pörkölt.
19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.