Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Égető szükség lenne terelőútra Temerinben

2020-12-01
14:33
2020-12-01
17:29
Forrás
Pannon RTV
Temerin főutcáján folyamatos a személy- és teherforgalom. Elsősorban Újvidék vonzáskörzete miatt nagy az észak-dél irányú forgalom. A település tehermentesítése miatt régóta aktuális kérdés egy kerülőút kiépítése.

Szerbia leghosszabb utcája már évtizedek óta nagy terhelésnek van kitéve. Egy-egy sávon személygépkocsik mellett autóbuszok, teherautók és mezőgépek is közlekednek. Helyiek és átutazók egyaránt már régóta várnak egy kerülőútra.

Cigánovity István, Temerin: „Nagyon is szükség van rá, végül is a teherautók miatt. Legjobban a főutat teszik tönkre. Gondolom, nem kell sokat magyarázni, a kép megmutatja, milyen az állapot.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Naponta átlagosan kilencezer, de forgalmasabb időszakban akár 12 ezer gépjármű is áthalad a főutcán. A lég- és zajszennyezés mellett egyéb negatív hatásai is vannak ennek az életminőségre.

Zdravko Zdravković, Temerin: „Nagyon kártékony hatása van a környezetre, különösen a régi épületekre a központban, amelyek még a háború előtt épültek. Ez mind nagyon érzékeny a vibrációkra, és minden ház megrepedezett.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Tervek már a kétezres évek közepe óta léteznek a kerülőút kiépítéséről. A Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt által novemberben aláírt koalíciós szerződésbe is bekerült a temerini kerülőút.

Pásztor Róbert, elnök, Temerin KKT: „Ez egy óriási befektetés, amit az önkormányzat saját erőből soha nem tudna véghez vinni. A Járek bejáratánál lévő körforgalom, az a gócpont, az is már úgy lett eleve 2018-ban megcsinálva, hogy onnan lehessen kicsatlakozni a kerülőútra.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Több elképzelés is szerepel a kerülőút lehetséges vonaláról. A projektdokumentáció kidolgozása, földek felvásárlása és sok más részlet is még csak egy hosszú folyamat kezdetét jelentené az illetékesek szerint.

Temerin
Pásztor Róbert
út
forgalom
Újvidék

Most

18:46, Frissítve: 20:57

Tömeges oltás Szerbiában

Minél gyorsabban le kell zajlania a koronavírus elleni vakcinnációnak Szerbiában, a Nyugat-Balkánnak szánt vakcinaszállítmányokról egyeztetnek csütörtökön az EU vezetői, csütörtökre készül el az újabb oltópont Szabadkán.

Népszerű

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.