Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Együtt ünnepelt a nyugat-bácskai magyarság

2021.08.21
12:31
2021.08.21
16:59
Forrás
Pannon RTV
Megtartották Zomborban a hagyományos Szent István-napi kenyérszentelő ünnepséget.

A nyugat-bácskai magyarok ünnepi szentmisén vehettek részt, valamint felvonulást is tartottak Zombor főutcáján. Az esemény házigazdája idén Kupuszina volt.

Az ünnepi program szentmisével kezdődött a zombori Szent István templomban, melynek keretében a kenyérszentelésre is sor került. A nyugat-bácskai magyarok érezhetően nagyon várták már, hogy újra együtt ünnepeljék Szent István napját.

Hadnagy Mária, Zombor: "Nagy öröm. Libabőrös vagyok ettől. Nagyon szép, hogy megengedték hogy a magyarok megemlékezzenek."

Pannon RTV

A szentmise után művelődési műsort tartottak a zombori új Városháza előtt. Ezt követően a hagyományőrző egyesületek felvonulása kezdődött. Az egybegyűltek látványos, szebbnél szebb népviseletekben vonultak végig Zombor főutcáján.

Csorba Nándor, tánccsoportvezető: "Ez egy egész évi folyamat, hogy a viselet állandóan készül és mindig szabódik a lányokra, fiúkra. A karbantartása minden fellépéshez igényel időt, kézimunkát, odafigyelést. Az eredeti viseletekből láthatunk kupuszinait, gombosit és doroszlói viseletet. Ezek a legerősebb hagyományőrzők itt Nyugat-Bácskában."

A zenés sokadalom során a megszentelt kenyeret is szétosztották.

Pannon RTV

Limburger Georgina: "A kovászolás nálam egy új keletű dolog. Tavaly a karantén helyzet hozta azt hogy otthon maradtunk. Van egy kedves barátnőm, Eszter Gombosról. A Facebook csoportján keresztül beavatott a kovásznevelés titkaiba, rejtelmeibe. Türelemjáték a kovásznevelés és a kovásszal való sütés."

A rendezvényt hetedik alkalommal szervezték meg Nyugat-Bácskában. Tavaly a járványhelyzet miatt visszafogottabban lehetett ünnepelni, így idén még inkább nagy volt a lelkesedés.

Pelt Ilona, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezet elnöke: "Úgy érzem hogy az igazi közösségi erőt ez a rendezvény adja meg amikor Csonoplyáról, Őrszállásról, az igazán szórványnak számító településekről is el tudnak jönni és töltekezni a magyar identitásból. Nincs itt hiány a magyar identitásból, nehogy valaki azt gondolja, de néha találkoznunk kell és erőt adni egymásnak, erőt meríteni egymásból. Azt gondolom hogy ez tart bennünket és ez fog tartani bennünket még nagyon sokáig."

Pannon RTV

A szervezők elmondták, Szent István megünneplése a szórványban élő magyarok számára különös jelentőséggel bír.

Péter István, a Dunatáj Egyesülés elnöke: "Tehát az együtt érzést, az együttlétet, a nemzethez való tartozást ilyen módon tudjuk megélni. Egyre jobban fogyatkozik sajnos a magyarság. Éppen ezért az ilyen tömeges rendezvényekre óriási szükség van. Jó nézni hogy olyanok is eljönnek olyan falvakból akikre talán nem is gondoltunk mint szervezők és mégis itt vannak, magukénak érzik és együtt vonulnak velünk."

A nyugat-bácskai magyaroknak egy év kihagyás után ismét sikerült igazi utcabált varázsolniuk Zombor főutcájára. A felvonulást össztánccal zárták a Szent György téren.

Nyugat-Bácska
Zombor
Szent István
ünnepség

Most

18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű