Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Elfogadta a foglalkoztatási akciótervet a szabadkai VKT

2022.02.03
14:01
2022.02.03
17:16
Forrás
Pannon RTV
Közel 15 év után ismét létrejön a nemzetek közötti viszonyügyi tanács Szabadkán - egyebek mellett erről is döntöttek a Városi Képviselő-testület csütörtöki ülésén.

Napirenden szerepelt a helyi foglalkoztatási akcióterv és a környezetvédelmi alap eszközeinek idei évi felhasználásáról szóló program is elfogadásra került. A Városi Képviselő-testület 19. ülésén egyébként 10 napirendi pontról vitáztak.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportja szerint az egyik legfontosabb napirendi pont a helyi foglalkoztatási akcióterv elfogadása volt. Különböző rendelkezéseket szavaztak meg, amelyek lehetővé teszik a foglalkoztatás növelését a város területén 2022-ben.

Nágel János, szabadkai önkormányzati frakcióvezető, VMSZ: „A nehezebben foglalkoztatott munkanélküli polgárok foglalkoztatói pénzsegélyt kapnak erre a célra, 240 ezer dinár összegben, évi szinten. Ez egy 12 hónapos program, ugyanakkor önfoglalkoztatásra is lehetőség van azok részéről, akik saját bizniszt szeretnének beindítani. Ez szintén 12 hónapos program keretében valósul meg. Erre mindösszesen 340 ezer dinár állhat az ilyen vállalkozók rendelkezésére. A harmadik lehetőség a közmunkaprogram, amelyre közvállalatok, szociális intézmények és civil szervezetek pályázhatnak. A közmunkaprogram révén egy személy négy hónapon keresztül 25 ezer dinárt valósíthat meg nettó összegben, erre még rájönnek a járulékok és a foglalkoztatást végző minimális költségei.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A város 10 millió dinárt biztosít erre a célra.

Veljko Vojnić, szabadkai önkormányzati frakcióvezető, SZHP: „Úgy gondoljuk, hogy növelni kell a lakosaink iskolázottsági szintjét, az oktatás szerkezetét, hogy legyen esélyük munkát kapni és további oktatásban való részvétellel növelni tudják esélyeiket. Polgáraink nagy része, különösen a középiskolai végzettséggel rendelkező iparosokhoz tartózó réteg elvándorol, így jelentős munkaerőhiány alakul ki.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A képviselők a környezetvédelmi alap eszközeinek idei évi felhasználásáról szóló program elfogadásáról is döntöttek. Összesen 147,8 millió dinár áll a rendelkezésre, ebből 97 millió dinárt a Regionális Hulladéktároló működésére láttak elő.

Miroslav Milojević, önkormányzati frakcióvezető, Szabadka Polgári Mozgalma: „Azt látjuk, hogy Szabadkán láthatóan jelen van a légszennyezettség. Mi olyan mérőállomások telepítését kérjük, amelyek valós időben mérik azokat a kulcsfontosságú szennyezőket, amelyekről legtöbbször hallgatnak, és a polgárok tájékoztatást kapjanak erről a médiában, a rádiókon és a televíziókon keresztül, hogy bizonyos intézkedéseket tegyenek egészségük védelme érdekében.”

Döntés született a nemzetek közötti viszonyügyi tanács létrehozásáról is. Habár törvényileg kötelező a nemzetileg többszínű önkormányzatokban, a nemzetek közötti viszonyügyi tanács közel 15 éve nem létezik Szabadkán. Ez eddig több problémát is okozott, de a hiba orvoslásra került, hiszen rövid időn belül ismét megalakul a tanács.

VKT
Városi Képviselő-testület
ülés
Szabadka
Nágel János
Veljko Vojnić
Miroslav Milojević
foglalkoztatás

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.