Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Elfogadták a szabadkai foglalkoztatási akciótervet

2023.02.02
12:11
2023.02.02
15:54
Forrás
Pannon RTV
Környezetvédelmi és foglalkoztatási akciótervekről, valamint alapítványok működési terveiről döntöttek Szabadka Város Képviselő-testületének ülésén.

A képviselők 16 napirendi pontot vitattak meg.

Már az első napirendi pontnál éles vita alakult ki a Szabadka város területén létesítendő 9999 kW teljesítményű naperőmű, valamint a csatlakozó kábelvezetékek nyomvonalának részletes szabályozási tervének kidolgozásának kapcsán. Szabadka Polgári Mozgalma a naperőmű park kivitelezésének tervét kifogásolta.

Miroslav Milojević, szabadkai önkormányzati frakcióvezető, Szabadka Polgári Mozgalma: „Az első dolog, amit tudnunk kell, hogy ezek az erőművek 8-10 év alatt térülnek meg, ami nagyon rövid idő. Másodszor, nem ismerjünk a referenciáit és a hátterét ennek a cégnek amelyik naperőművet készül építeni. Szóval mik a referenciái, a világon hol épített naperőműveket, Szerbiában hol építettek, arról nem tudunk semmit. A második szám alatt pedig azok a napelemek nem örök életűek, húsz-harminc évig bírják.”

Duško Petrović szerint a leendő napelempark nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy Szabadka kevesebb fosszilis tüzelőanyagot használjon el.

Duško Petrović, szabadkai önkormányzati képviselő, SZHP: „Ez a most említett beruházás nagyon fontos az elosztórendszerünk számára, az általam bemutatott tegnapi áramfogyasztási adatok alapján, a napelempark a fogyasztás öt százalékát fedezte volna. A várakozásaink szerint a nyári időszakban ez még nagyobb szám lesz. Képzeljünk el több ilyen erőművet, ezek jelentősen hozzájárulnának energiarendszerünk biztonságához és működéséhez.”

Több tíz millió dinárral bővül Szabadka Város Környezetvédelmi Költségvetési Alapja. A tavalyi 147,8 millió dinár helyett, az idén ökológiára 178,2 milliót költ a város.

Nágel János, szabadkai önkormányzati frakcióvezető, VMSZ: „Ha már a naperőműnél felmerültek a környezeti kérdések és ezt vitatta tulajdonképpen az ellenzék, Akkor ebből a 15. napirendi pontból láthatjuk, hogy Szabadka Város környezetvédelmi programokra az idén 178 millió dinárt fog felhasználni, ez 20 millió dinárral több mint tavaly.”

Többek között elfogadták az idei évi helyi foglalkoztatási akciótervet. A döntés értelmében 10 millió dinárt különít el a nehezen foglalkoztatható személyek munkába állására, az önfoglalkoztatásra és a közmunka-program kereteiben történő foglalkoztatásra. Ennek köszönhetően Szabadka Város területén a tervek szerint 61 személy tud munkába állni. Emellett elfogadták a városi alapok és alapítványok jelentéseit és pénzügyi terveit is.

Szabadka
Szabadka Város Képviselő-testülete

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:27, Frissítve: 16:57

Új kutat fúrnak Csantavéren

A régiek már elavultak, ezért december óta egy újat fúrnak, amely beüzemeltetése a nyár végén esedékes. A helyieknek egyébként szerencséjük van, mert a település talajában jó minőségű vízre lehet bukkanni, amely nem tartalmaz arzént.
15:02, Frissítve: 16:24

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 16:25

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.