Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Elkészült a Nagybecskerektől Szerbittabéig vezető kerékpárút

2021.06.12
10:25
2021.06.12
16:34
Forrás
Pannon RTV
Már csak a határátkelő hiányzik ahhoz, hogy az első kerékpáros megtegye a Nagybecskerek és Temesvár közötti 80 kilométernyi utat. 2015-ben már megnyílt a Temesvártól a határig vezető kerékpárút.

A kerékpárút a Bega-csatorna töltésén halad, nyílegyenesen, s így ez a legrövidebb út Nagybecskerek és Temesvár között. Közúton haladva ugyanis száz kilométert kell megtenni. Kerekes József, tanácselnök, Magyarittabé: „A bicikliút remélhetőleg fellendíti az idegenforgalmat is. Ezen az úton a tervek szerint, olyan 8-10 ezer kerékpáros fog - évi szinten - áthaladni. És mi erre már nagyon készülünk. Elkészült öt infó-tábla, ami nemcsak Magyarittabé, hanem Szerbittabé jellegzetességeit is magába fogja foglalni. És négy nyelven fog elkészülni a felirat.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Magyarittabén van a legdélebbi Kossuth-szobor, itt a református templom, Szerbittabén van ortodox és katolikus templom is. A kerékpárút közelebb hozza a határ két oldalán fekvő két falut: Magyarittabét és Óteleket. Kerekes József, tanácselnök, Magyarittabé: „Nincs aláírva testvér-települési szerződés, de szerintem az út megnyílásával erre is meglesz minden feltétel. És ez alapján a későbbiekben tudunk majd Uniós pályázatokat és határon átnyúló pályázatokat közösen megszervezni, mivel, hogy közelebb leszünk. Igaz, hogy nekünk Románia hat kilométerre van, de a legközelebbi határátkelő 45 kilométerre van, Szerbcsernyén. Így pedig ez a távolság le fog rövidülni mindössze 17 kilométerre.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A kerékpárút EU-s támogatásból épült meg a határ két oldalán. A projekt egyéb beruházásokat is magába foglal. Saša Santovac, alpolgármester, Nagybecskerek: „Tizenhárom millió eurós határon átnyúló projekt keretében, amely előlátta egy kikötő megépítését Nagybecskereken, a két vízlépcső felújítását, valamint a Bega iszaptalanításának a tervdokumentációját, került sor a Nagybecskerek-Temesvár közötti kerékpárút kiépítésére.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Jó hír, hogy kiírták a Szerbittabé és Ótelek közötti határátkelő megépítésének a közbeszerzési pályázatát. Saša Santovac, alpolgármester, Nagybecskerek: „Románia belgrádi nagykövete fontosnak tartja a határátkelő megnyitását, hasonló állásponton vannak a mi képviselőink is náluk. Már léteznek bizonyos kapcsolatok miniszteri szinten. Várhatólag hamarosan megnyílik a határátkelő, mert csak akkor éri el az egész beruházás a várt célját.”

A begafői és a szerbittabéi, valamint a két romániai vízlépcső felújításával és a Bega iszaptalanításával pedig visszaállhat a hajóforgalom is Bánát két legnagyobb városa között.

Nagybecskerek
kerékpárút
bicikli
Saša Santovac
Kerekes József

Most

15:27, Frissítve: 19:36

Szemétszedésből kaland

A Tisza hulladékszennyezése óriási természetvédelmi probléma. A PET Kupa ennek felszámolására jött létre.

Népszerű

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.