Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tóth Lívia

Eltűntek a palackhegyek a temerini telephelyről

2019-02-16
22:52
2019-02-17
15:36
Forrás
Pannon RTV
Temerinben most már rendszeresen elszállítják a PET-palackokat a város határban levő telephelyről.

A helyiek évek óta elkülönítve gyűjtik a flakonokat a többi háztartási hulladéktól, és mára sikerült zökkenőmentessé tenni azok újrahasznosítását is. Két évvel ezelőtt médiaházunk tudósított először a településen tornyosuló palackhegyekről.

A flakonoknak és a kupakoknak külön gyűjtőhelye van a temerini Kókai Imre Általános Iskolában, de a papír és a fém is külön dobozokban gyűlik az osztálytermekben. Zelenka Angéla biológiatanár már évek óta környezettudatos életmódra igyekszik nevelni a gyerekeket. A tanárnő elmondta: „Két felvásárlónak is fel szoktuk ajánlani ezt a másodlagos nyersanyagot, és általában az az összeg, amely befolyik, azt a szakkör kezeli, és az iskola körülményeinek a javítására szoktuk fordítani. Például vettünk egy akváriumot, ami már most ötödik éve sikeresen díszíti a folyosót és többek között a természetszerető gyerekeknek munkát is ad.”

A környezettudatos életmód a helyi lakosokra is jellemző. A PET-palackok külön gyűjtését öt éve a Kommunális Közvállalat is szorgalmazza. Mivel az akciót a dél-bácskai körzetben az elsők között kezdték megvalósítani, az újrahasznosítás lebonyolítása nem volt zökkenőmentes az évek folyamán. Mára azonban sikerült megoldani a gondokat, és a tornyosuló palackhegyek eltűntek a külvárosi telephelyről. Nebojša Vukadinović, a temerini közvállalat igazgatóhelyettese azt mondta: „Annak érdekében, hogy a lakosokat mindinkább a PET-palackok külön gyűjtésére serkentsük, a Kommunális Közvállalat minden háztartásnak PET jelzésű zsákokat osztogat. A begyűjtött flakonokat a leszerződött vállalat szállítja el, majd újrahasznosítja azokat.”

 

Tavaly 33 tonnányi flakont szállítottak el újrahasznosításra Temerinből. A helyi önkormányzat csatlakozott ahhoz az akcióhoz is, amely keretében egy németországi intézmény jóvoltából több szerbiai település szelektív gyűjtésre alkalmas szemeteskannákat kaphatott. Nataša Perković, a Kommunális Közvállalat hulladékgazdálkodási osztályának vezetője kiemelte: „Egy próbaprojektről van szó, amelyet ki szeretnénk szélesíteni az egész község területére. A végső cél, hogy a lakosok a létező, kevert hulladékgyűjtő kannák mellett olyan tárolókat is kapjanak, amelyekben az újrahasznosítható anyagokat gyűjthetik.”

 

A helyi szinten megvalósított szelektív hulladékgyűjtés azonban csak a dél-bácskai regionális szemétgyűjtő megvalósulásával válhat gazdaságossá – tette hozzá a környezetvédelmi mérnök.

Temerin
PET palackok

Most

20:19, Frissítve: 20:27

25. Kálmány Lajos népmesemondó verseny

Néprajzi gyűjtéseket, képzőművészeti alkotásokat és mesemondást értékelt a zsűri a 25. Kálmány Lajos népmesemondó versenyen, Zentán. Az eseményre Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők.
19:59, Frissítve: 20:09

Szavazzunk!

A szavazóhelyek holnap reggel hattól, este hétig tartanak nyitva Magyarországon és a külképviseleteken is.
19:25, Frissítve: 23:46

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.