Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Ép testben ép lélek

2022.06.14
14:01
2022.06.14
16:11
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel tartottak interaktív gyermekfoglalkozást az óbecsei Than Emlékházban. A program keretében sportvetélkedővel meg is mozgatták egy kicsit a diákokat, akik az egészséges táplálkozásról is hallhattak egy előadást.

Sorjátékkal vetélkedtek egymással a Than Emlékház udvarán az óbecsei Sever Đurkić Általános Iskola hetedikes diákjai. A tantermi oktatásból kiszakadva jól esett nekik a mozgás. Akadt közöttük olyan, aki a tornaórákról örökre felmentetné magát, de olyan is, aki rendszeresen sportol.

Szirbik Zalán évekig focizott, jelenleg kajakozik, amivel többször ért el dobogós helyezést. Szeret a vízen lenni. „Kicsit olyan erdős érzés fog el bennünket, ami nagyon jó. Több állattal is találkoztunk már, volt olyan, hogy vaddisznót láttunk. Szóval én nagyon szeretem, mellette egészséges is, és a társaság is szuper.”

A rendszeres mozgás mellett az is nagyon fontos, hogy az egészségtelen nassolnivalók és üdítők helyett inkább a friss gyümölcsöt válasszák a diákok. Szőke Ottó testnevelő tanár erre is tanítja az iskolásokat. „Ezek a termékek általában nagy kalóriatartalmúak, kevés bennük a hasznos anyag a szervezetnek, ezért próbáljuk a gyerekeket ilyen előadás-sorozatokkal arra késztetni, hogy nem azt mondjuk, hogy nem kell ilyet enni, de inkább a gyümölcsökhöz nyúljanak.”

Dr. Koncz Gyula Péterrévén dolgozik általános szakorvosként, a páciensei között minden korosztály megtalálható. Tapasztalatai szerint a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány a gyerekek fizikai és pszichikai fejlődésére is kihat. A sorverseny után ő erről beszélt a diákoknak. „Az elhízott gyerekekből elhízott felnőttek lesznek, akik utána már szembenéznek különböző betegségekkel, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, különböző daganatos betegségek.”

A Than Fivérek Értelmiségi Kör programját az óbecsei önkormányzat támogatta.

Than Emlékház
Óbecse

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.