Ugrás a tartalomra
Pixabay/Myriams-Fotos

Eredményes Törökbecse népesedéspolitikája

2022.05.16
15:44
2022.07.01
13:39
Forrás
Pannon RTV
Az újszülöttek és családjaik támogatására a község évi költségvetéséből idén ötmillió dinárt irányoztak elő.

Különféle népesedéspolitikai intézkedéseket valósít meg Törökbecse önkormányzata  azzal a céllal, hogy minél több fiatal házaspár vállaljon gyermeket. A bánáti község az óvodások, középiskolások, egyetemisták anyagi támogatása  mellett, 2016 óta az újszülötteknek egyszeri pénzösszeget, tavalytól kezdődően pedig babacsomagot is biztosít.

Törökbecse önkormányzata határozatba foglalta a gyermeket vállaló családok anyagi támogatását, ami azt jelenti, hogy minden újszülött 20 000 dináros juttatásban részesül. Kettes ikrek esetében ez az összeg 60, hármas ikreknél 100 , míg négyes ikreknél 150 ezer dinárt jelent. A bánáti község a harmadik, valamint a negyedik gyermeknél az óvodai költségekhez, valamint az iskolai uzsonna ingyenes biztosításához is hozzájárul, könnyítve ily módon a többgyermekes családok kiadását.

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Ivana Dobožanov, a községi közigazgatási hivatal vezetője elmondta, hogy Törökbecse  önkormányzata a község évi költségvetéséből  az újszülöttek egyszeri pénzsegélyére, valamint mesterséges megtermékenyítésre 2020-ban összesen négymillió-húszezer dinárt költött, míg tavaly ez négymillió-nyolcvanezer dináros összeget jelentett. Hozzáfűzte, mindez mellett a község más intézkedéseket is határozatba foglalt, ami elsősorban a családokat érinti. Ezek közé tartozik a Kismamák iskolája, ugyanakkor tizenhét éve kedvezményesen utazhatnak a törökbecsei középiskolások,  tizenhat éve segítik az egyetemistákat, ami azt jelenti, hogy a felsőfokú tanulmányaikat végző hallgatók kilenc hónapon át havi 8000 dináros anyagi támogatásban részesülnek. A községben hetedik éve működik sikerrel az a szociális védelmi program, melynek keretében személyi kísérőt biztosítanak mindazoknak az óvodásoknak, iskolásoknak  akiknek bármiféle szellemi vagy fejlődési rendellenességük van. Erre idén hét és fél millió dinárt költenek. Mindez mellett 200 000 dinárral támogatják a mesterséges megtermékenyítést is. A bánáti községben 2020-ban 191, 2021-ben 200, míg idén április 30-ig 63 gyermek született.
 
Törökbecse önkormányzata idén összesen harmincnégy millió dináros keretösszeget irányozott elő népesedéspolitikai intézkedésekre. Ebből harminc milliót az önkormányzat, míg négy milliót állami költségvetésből biztosítanak.

Törökbecse

Most

Népszerű