Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Ez a nyár is anélkül telik el, hogy megmártóznánk a Palicsi-tóban

2020.08.18
14:32
2020.08.18
17:12
Forrás
Pannon RTV
Csak saját felelősségre fürödhetünk, mert - bár valamelyest javult a víz állapota - még mindig szennyezett a tó.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Továbbra sem javasolják a fürdést a Palicsi-tóban a szabadkai Közegészségügyi Intézet munkatársai. Annak ellenére, hogy évről évre javul a vízminőség, még mindig csak saját felelősségre lehet fürdeni.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A legújabb adatok szerint javult a Palicsi-tó vízminősége az előző évhez képest. Ennek ellenére még mindig zöld, és egyes helyeken habos a víz felszíne, ezért az emberek többsége nem merészkedik bele a vízbe. Azok, akik kijönnek a strandra vagy a mólóhoz, leginkább csak napfürdőt vesznek.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A Palicsi-tóban csak elvétve lehet látni fürdőzőket. Jovana Kvržić régebben gyakran járt ki a tópartra, az utóbbi időben azonban egyre kevesebb időt tud Palicson tölteni. Kedden azonban kiment feltöltődni. Már 10 éve nem fürdött a tóban, de hallott arról, hogy javul a vízminőség. „Szerintem nem épp a legjobb fürdésre. Tegnap viszont hallottam, hogy baktériális szempontból tisztább több ismert fürdőhelynél is, amelyekre az emberek szívesen mennek. Lehet, hogy hamarosan adok neki egy esélyt.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A legfrissebb vizsgálatokból, amelyeket júliusban végeztek, kiderült, hogy a Palicsi-tó vízminősége továbbra is rossz, de már sokkal jobb a tavalyi év azonos időszakához képest - nyilatkozta Dijana Barna, a szabadkai Közegészségügyi Intézet osztályvezetője. Kiemelte, az is gondot okoz, hogy a tó sekély medrű. „A Palicsi-tó problémája az üledék, vagyis az iszap, ami összegyűlik, ami most a meleg miatt megnöveli a víz pH-értékét, csökkenti az oxigén mennyiségét, megváltoztatja a hidrobiológiai paramétereket, ami az algákat, azokat a zöld algákat illeti, amelyekről tudjuk, hogy meglehetősen mérgezők, ami a hidrobiológiai szempontot illeti.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Negyedévente végeznek mikrobiológiai vizsgálatokat a tó minden részén, míg a tó vízének fizikai, kémiai, valamint hidrobiológiai vizsgálata havonta megtörténik. A szakemberek szerint, ha továbbra is javul a vízminőség, néhány éven belül fürdésre is alkalmas lesz a Palicsi-tó vize.

Palicsi-tó
víz
vízminőség
alga
nyár
fürdés
úszás
Közegészségügyi Intézet
Dijana Barna

Most

16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
15:20, Frissítve: 16:34

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.