Ugrás a tartalomra

Falunap és templombúcsú Muzslyán

2022.09.06
12:00
2022.09.06
17:56
Forrás
Pannon RTV
Templombúcsút és falunapot ünnepelnek a hétvégén a 132 éves bánáti Muzslyán.

Az ünnepséget hagyományosan a falu védőszentje Mária Napjához közelebb eső hétvégén tartják. A program pénteken este a kamarazenekar koncertjével kezdődik a Szűz Mária Szent neve plébániatemplomban. Szombaton első alkalommal megtartják a Bálity Midhat kézilabda emléktornát, díszülést tart a helyi közösség tanácsa, a Magyar Házban pedig kiállításon mutatkoznak be a helybeli civil szervezetek. Lesz főzőverseny, művelődési műsor és lakodalmas est is. Ilyenkor megkétszereződik a hat és félezer lakosú helyi közösség létszáma.

Palatinus Ervin, Muzslya HK tanácselnöke: "A muzslyai búcsú az Muzslya legnagyobb ünnepe, meg egy őskori hagyomány. Erre a napra nem csak a környező településekről jönnek sokan, hanem sajnos, akiknek muszáj volt, hogy elvándoroljanak a munka meg a jobb élet lehetősége után, azok is hazajönnek erre a napra és eltöltenek a sajátjaikkal, a rokonaikkal, a családjukkal egy kellemes hétvégét."

falunap
búcsú
Muzslya

Most

16:10, Frissítve: 16:16

Magyar szempontból fontos brazil siker a csehek ellen

A brazil együttes - a magyar válogatott szempontjából kedvezően - 30-27-re legyőzte a cseh csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.
15:41, Frissítve: 17:15

Felszabadítják az országot

December 17-én szabadítsuk fel Belgrádot, Vajdaságot, Kragujevacot, Kruševacot és Kraljevot, ezt követően tavasszal pedig Újvidéket! Erre szólította fel a választókat szombat este a tartományi székvárosban tartott kampánygyűlésén Marinika Tepić.
13:49, Frissítve: 16:36

Még biztosabb lehet a gázellátás

Üzembe helyezték a szerb–bolgár gázösszekötő rendszert a Niš melletti Trupale falunál. Ezzel újabb alternatív földgázellátási útvonalat kapott az ország. A vezeték kiépítésének összértéke 94 millió euró volt.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.