Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A falunapon és új kenyér ünnepén tűzoltóautót kapott Zentagunaras

2019.08.26
11:48
2019.08.26
20:23
Forrás
Pannon RTV
A IFA márkájú járművet a magyarországi Tiszanána önkormányzata ajándékozta a Fáklya Önkéntes Tűzoltó Testületnek a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Vitézi Rend közbenjárásával.

Tűzoltókamiont kapott Zentagunaras. A járművet az új kenyér- és a faluünnep keretében adták át. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője elmondta, ez a tűzoltójármű az összefogás szimbóluma. A VMSZ közbenjárására a szerbiai belügyminisztérium módosította egy szabályzatát, amely lehetővé tette, hogy a tűzoltóautót áthozhassák a határon az országba és rendeltetésszerűen használhassák. Ez a példa is jól mutatja, hogy miért kell erős politikai érdekképviselettel rendelkeznünk - hangsúlyozta Pásztor Bálint.

Pannon RTV

Szirénaszóval adták át az tűzoltókamiont a zentagunarasi Fákya Önkéntes Tűzoltó Testületnek. A 2000 literes víz- és a 150 literes habtartállyal rendelkező tűzoltóautó, nem új, mégis nagy segítség a főként mezőgazdaságból élő zentagunarasiaknak. Barna Szabolcs, tűzoltóparancsnok, Fáklya ÖTT, Zentagunaras: „Ami volt, az idős kamion, szebb éveket is látott, most már oda ért, hogy le kellett cserélnünk. Ez fiatalabb, gyorsabb és hatékonyabban tudunk vele közlekedni, oltani.”

Pannon RTV

Tiszanána 130 éve működő tűzoltó egyesülete Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek köszönve új tűzoltójárművet kapott, így kerülhetett arra sor, hogy a meglévőt Zentagunarasnak ajándékozzák. Tóth József, polgármester, Tiszanána: „A belügyminisztériumon keresztül Tiszanána kapott egy új autót, egy IVECO autót, egyetlen kikötés volt, hogy a fölszabaduló tűzoltóautó egy határon túli magyar település kapja meg és a Katasztrófavédelmi Igazgatóságon és a Vitézi Renden keresztül jött ide, volt kapcsolatuk a zentagunarasiakkal, megkérdezték, hogy elfogadjuk-e, hogy Zentagunarasnak adjuk és mi örömmel álltunk rendelkezésre.”

Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője az átadón hangsúlyozta, ez a tűzoltójármű az összefogás szimbóluma. Szerinte erős politikai érdekképviseletre volt szükség, hogy a tűzoltójármű Zentagunarasra érkezhessen. „Ha nem lett volna Tiszanána önkormányzata, akkor ez a tűzoltóautó nem ide érkezett volna, ha pedig a Vajdasági Magyar Szövetségnek nem lett volna olyan érdekérvényesítő ereje, akkor még mindig a határon állna, ugyanis a belügyminisztériumnak egy szabályzatot kellett módosítania, annak érdekében, hogy behozható legyen ez a tűzoltóautó. Euro 3-as motorral kell rendelkeznie annak érdekében, hogy tűzoltóautó behozható és üzembehelyezhető legyen Szerbiában, úgyhogy ezt kellett elérni.”

Zentagunarason most tartották a kenyérszentelő ünnepséget és a falunapot is.

Pannon RTV
Pannon RTV

A vasárnapi program részeként gazdag művelődési műsorral szórakoztatták a vendégeket. Felléptek a helyi, a környékbeli és a határon túli művelődési egyesületek zenés, táncos csoportjai. Három napos rendezvénysorozattal ünnepelt a település. Sípos Hajnalka, a végrehajtó bizottság elnöke, Zentagunaras HK: „Nagyon fontos, hogy sok fiatal összejött tegnap, az egész napot focival, tornával ifjúsági rendezvényekkel töltötték el. A mai nap egy hagyományosabb rendezvény, a kultúráé a kultúregyesületeké, és ami nekünk egy nagyon nagy jelentőséggel bír, az a tűzoltóautó átadása, ami nekünk zentagunarasiaknak hihetetlenül nagy örömöt és megtiszteltetést jelent.”

Megszentelték az új kenyeret, Fekecs József Zentagunaras tanácselnöke, valamint Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője mondott beszédet. Az ünnepség Berecki Zoltán koncertjével zárult.

Topolya
Zentagunaras
falunap
új kenyér ünnepe
tűzoltóautó

Most

19:50, Frissítve: 20:01

Osztrák, francia és brit szecesszió a magyar fővárosban

A szecesszió szó hallatán sokaknak Szabadka jut eszébe annak városképe miatt. Ugyanakkor Budapest is rejteget szecessziós kincseket. Ha nem is az épületek kinézetében, a Ráth György-villában biztosan rábukkanhatnak a századforduló kincseire.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Világszerte erdőtüzek pusztítanak

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Európa nyugati részén és ázsiai határán, valamint az Egyesült Államok nyugati részén és Szibériában is.