Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Falunapot ünnepeltek Tiszakálmánfalván

2021.02.28
12:46
2021.02.28
15:28
Forrás
Pannon RTV
Megalapításának 137. évfordulóját ünnepeli az Újvidék melletti Tiszakálmánfalva, ahol a magyar ajkú polgárok aránya 25 százalék körüli. A helyiek szerény műsorral, rendhagyó módon ünnepeltek.
Pannon RTV/Juhász Andrea

Az ünnepnapon főhajtással tisztelegtek a helyiek a falu alapítójának, Tisza Kálmánnak, Magyarország valamikori kormányzójának emléktáblája előtt.

Pannon RTV/Juhász Andrea

Annak ellenére, hogy az elvándorlás mély nyomot hagyott a település demográfiai képében, a város közelségének köszönhetően a fiatalok számára mégis vonzó – mondta Milánovity Sándor, helyi lakos. Hozzátette: „Főleg a jövendőbeli szülők számára előnyös a falun való élés, hiszen Tiszakámánfalva közel van Újvidékhez, jó az összeköttetés és gyereknevelés szemszögéből sokkal jobb egy falusi környezet, mint egy városi környezet, és itt is minden megtalálható, ami a városban is.”

Pannon RTV/Juhász Andrea

A településen az első parcellákat 1884-ben jelölték ki. A kezdetben szegény falu mára egy fejlett, minden közművel ellátott peremvárosi településsé nőtte ki magát. – mondta Moldvay Károly.

„A nyolcvanas években a fejlődés csúcsán voltunk, akkor mi elneveztük Payton-városkának, mert a környező falvak között annyira szépen fejlődtünk, azóta egy kicsit megtorpant, de most az utóbbi két, három évben a csatornázás, meg a többi ismét népszerűvé tette a települést.”

Pannon RTV/Juhász Andrea

A faluban a magyarok aránya mintegy 25 százalék. A helyi vezetőség a szülőföldön maradás jegyében a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület székháza elé a régi, elkorhadt gesztenyefák helyébe új facsemetéket ültetett.

Kiss Gyula, a VMSZ tiszakálmánfalvi elnöke: „Továbbra is gyökereket szeretnénk engedni itt a faluban és ez egy igen erős jelkép, hogy ápoljuk őket és szeretnénk, ha felnőnének ezek a fák, ugyanígy a közösségünk, amelyet rendszeresen támogatunk, fejlesztjük.”

Pannon RTV/Juhász Andrea

Újvidék Város önkormányzata jelentős mértékben támogatja a tiszakálmánfalviakat, mind eszmei, mind anyagi értelemben. Basnec Igor segédpolgármester a tervekről szólt: „A Kör épületének a felújítása, új vendégszobák kiépítése, folytatódik a katolikus templom felújítása, és bízunk abban, hogy az idén elkészül a Tiszakálmánfalvát és Kátyot összekötő kerékpárút projektuma is.”

A falunapi ünnepséget szerény művelődési műsorral zárták, és zsíros kenyeret is osztottak az egybegyűlteknek.

Tiszakálmánfalva

Most

14:01

A Szputnyik második adagját vették fel Zentán

85-en kapták meg vasárnap délelőtt a Szputnyik V második dózisát Zentán. A községben eddig mintegy 7500 adag vakcinát adtak be. Az illetékesek remélik, hogy májusban elérhetik akár a 40-50 százalékos oltottságot a felnőtt lakosság körében.
12:08

Holnap rajtol a Szerbia Open

Az ATP 250-es kategóriába tartozó belgrádi salakos tenisztorna legnagyobb sztárja természetesen a hazai színekben szereplő Novak Đoković lesz.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!