Ugrás a tartalomra
Milan Krkobabić Magyarkanizsán
Pannon RTV/Molnár Ádám

„Fejleszteni kell a magyarkanizsai mezőgazdasági szövetkezeteket”

2019-09-20
17:33
2020-04-26
14:02
Forrás
Pannon RTV
Magyarkanizsa községben járt Milan Krkobabić szerb vidékfejlesztéssel megbízott tárca nélküli miniszter.

A látogatásának a célja az volt, hogy betekintést nyerjen a községben működő mezőgazdasági szövetkezetek munkájába és ezáltal egy olyan stratégiát állítsanak fel elsősorban, amely bevonzaná és ösztönözné a fiatalokat a mezőgazdasági ágazatban való munkára.

A minisztert Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere és az Észak-Bánáti Körzet képviselői fogadták, majd rövid megbeszélés után Velebiten és a martonosi Paprika Mezőgazdasági Szövetkezetnél tettek látogatást. 75 állandó munkással rendelkeznek. Tavaly támogatást is kaptak az államtól az 500 szövetkezet 500 faluban elnevezésű projektnek köszönhetően. „Tavaly 15 millió dinár támogatást kaptunk. Az eszközből három különleges pótkocsit vásároltunk, amelyek tudomásunk szerint egyedüliek Szerbiában. Ezeket a kocsikat célszerűen alakították ki a zöldség szállítására” - magyarázta Toša Matić, a martonosi Paprika Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke.

Magyarkanizsa községben jelenleg 7 aktív mezőgazdasággal foglalkozó szövetkezet van és összesen 3500 gazdaság. Fejsztámer Róbert polgármester elmondta, ez a találkozó remek lehetőség volt arra, hogy a községben fejlesszék a már meglévő mezőgazdasággal foglalkozó szövetkezeteket: „Voltak olyan közös irányvonalak és elképzelések, főleg a mezőgazdasági szövetkezetek koncepciójában és területén, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy azokon a településeken, ahol még nincs ilyen szövetkezet, vagy pedig van, de nem biztos, hogy jól működik, ezeket a szövetkezeteket megpróbáljuk megerősíteni vissza nem térítendő támogatásokkal, pályázatokon keresztül, szakmai tanácsadással.”

Milan Krkobabić vidékfejlesztéssel megbízott tárca nélküli miniszter kiemelte: a rurális régiók fejlesztésénél a legfontosabb a fiatalok számára vonzóbbá tenni a mezőgazdasági ágazatot, támogatások és kedvezmények segítségével. Hozzátette, Magyarkanizsa község különleges helyzetben van, ezért is volt fontos ez a szakmai találkozó. „A tapasztalat, amit itt látunk és amivel itt szembesülünk, azt Szerbia többi részén is alkalmazni lehet. Szerbia többi része is különleges, ezért fontosak az ilyen munkalátogatások, az emberekkel és az önkormányzatok képviselőivel való találkozás. Konkrét dolgokat határoztunk meg, meggyőződtünk a gyakorlati alkalmazásokról, a közös ötleteinket pedig összevetettük a megfelelő bizottsággal - például az állami földek szétosztására vonatkozóan a fiatal termelők szemszögéből” - magyarázta a tárca nélküli miniszter.

Hozzátette: a megbeszélésen szó esett az állami földek bérbeadásának jelenlegi feltételeiről, miszerint célszerűbb lenne például a fiatal gazdáknak bérmentesen, bizonyos feltételek mellett kiadni azokat, így növelve a mezőgazdaság fellendülését.

Magyarkanizsa
szövetkezetek
Fejsztámer Róbert
polgármester
Milan Krkobabić
vidékfejlesztés
tárca nélküli miniszter
mezőgazdaság

Most

18:55, Frissítve: 19:14

Félbetört egy repülő Indiában

Landolás közben kicsúszott a kifutópályáról és két részre tört egy repülőgép Indiában. Az Air India Express gépe Calicutba érkezett Dubaiból.
16:09, Frissítve: 16:15

Dinnyeszezon Tiszakálmánfalván

Két héttel ezelőtt még kétszer ennyibe került a dinnye, mint tavaly, de miután kedvezőbbre fordult az időjárás, mégis nőtt a termés mennyisége és minősége, ami az ár csökkenéséhez is vezetett.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.